Gemeente Nederweert en Stichting IKL zetten actief in op de bestrijding van de eikenprocessierups door hun natuurlijke vijanden te helpen. Met een aantrekkelijke regeling voor het verkrijgen van nestkasten en bloemenzaad gaat de gemeente samen met inwoners en agrariërs aan de slag. De gemeente biedt nestkasten aan voor vogels en vleermuizen om voor deze natuurlijke bestrijders van de eikenprocessierups een beter leefgebied te creëren. Daarnaast streven gemeente Nederweert en IKL ook naar kennisdeling over biodiversiteit; een belangrijke basis.

Wat houdt de regeling in?

Met deze regeling kunnen agrariërs en inwoners van de gemeente Nederweert kiezen uit verschillende nestkasten, die meer vogels aantrekken. Vogels, waaronder de koolmees, eten de eikenprocessierups op. Het is ook mogelijk om een vleermuisnestkast (voor onder andere de gewone grootoorvleermuis) aan te schaffen. Vleermuizen hebben juist in de zomer de volwassen vlinders op het menu staan.

Naast de nestkast ontvangen deelnemers ook een bloemenmengsel, waar gaasvliegen en sluipwespen op afkomen. Deze insecten voeden zich maar al te graag met de eitjes en rupsen van de eikenprocessievlinder. Ook trekken bloemen andere insecten aan die de vogels graag eten. Het bloemenmengsel kan ingezaaid worden in een stukje tuin of erf, waar het prachtig tot bloei kan komen. Hoe gevarieerder de tuin/erf en het landschap is, hoe beter de natuurlijke bestrijders zich er thuis voelen.

Hoe kan ik meedoen?

Deelnemers kunnen voor een eigen bijdrage van slechts € 3 een nestkast naar keuze verkrijgen met een zak bloemenzaad. Woon je meer in een landelijk gebied, dan kun je ervoor kiezen om aanvullend een vleermuizenkast te verkrijgen voor een eigen bijdrage van slechts € 5! Wanneer je deelneemt aan de regeling ben je beschikbaar op woensdagavond 11 maart of donderdagavond 12 maart om de nestkast te komen ophalen en een informatiesessie bij te wonen over het ophangen van de nestkast en de relatie tot bloemen en biodiversiteit. Wees er snel bij, er is maar een beperkt aantal nestkasten beschikbaar en op=op!

Koolmezen nestkast

Voorwaarden

  • Er geldt een maximum van één vogelnestkast en/of vleermuizenkast per adres in de gemeente Nederweert;
  • De nestkasten kunnen uitsluitend opgehaald worden op woensdag 11 of donderdag 12 maart te Nederweert om 19.30 uur;
  • Deelnemers worden op de door hen aangegeven dag ontvangen en verkrijgen een korte infosessie en instructie over het ophangen van de kast en de relatie tot bloemen en biodiversiteit;
  • Aansluitend krijgen de deelnemers hun gevraagde kast en zak bloemenzaad en na betaling van hun eigen bijdrage;
  • Deelnemers ontvangen voorafgaand aan de avonden nog een mail met meer informatie;
  • Er wordt een bijdrage van € 3,00 gevraagd voor een nestkast en bloemzaad en voor een aanvullende vleermuizenkast € 5,00. Deelnemers dienen dit bedrag contant (graag gepast) te voldoen bij het afhalen;
  • Aanvragen worden afgehandeld op basis van binnenkomst totdat de nestkasten/bloemzaad op zijn. Het is daardoor niet uitgesloten dat deelnemers een aanvraag hebben geplaatst, maar deze niet afgehandeld kunnen worden.

Bekijk nestkast

Nestkast koolmees

l 200 x b 190 x h 270 mm
Invliegopening: diameter 32 mm
Materiaal: douglas hout

Foto: Saxifraga-Luc Hoogenstein

Koolmees

De koolmees, wie kent hem niet? Het is een van de meest voorkomende en opvallende vogels in Nederland. Te herkennen aan zijn gele borst en buik met doorlopende zwarte band. Met behulp van deze band kun je het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes zien; het mannetje heeft namelijk een bredere en langere streep dan het vrouwtje. Zijn kop is volledig zwart, behalve zijn witte wang. De rug is groenblauw en vleugels blauwgrijs. De koolmees heeft een leuke zang die je vooral in het voorjaar kan horen. Koolmezen zie je in de winterperiode graag bij voertafels zaden en aan vetbollen pikken, maar als ze jongen hebben zijn het insecteneters die met groot gemak de kleinste of harigste rupsen van de takken plukken. Om deze reden is de koolmees zeer nuttig in de beheersing van de eikenprocessierups.

Bekijk nestkast

Nestkast pimpelmees

l 200 x b 190 x h 270 mm
Invliegopening: diameter 28 mm
Materiaal: douglas hout

Foto: Saxifraga-Piet Munsterman

Pimpelmees

Niet alleen de koolmees, maar ook de pimpelmees wordt vaak gezien in tuinen. Ook hij is een graag geziene gast op de voertafel in de wintermaanden. De pimpelmees lijkt enigszins op de koolmees, maar is echter kleiner en duidelijk te herkennen aan zijn helderblauwe kapje, vleugels en staart en gele borst en buik. Het zwarte van de koolmees ontbreekt bij de pimpelmees. Zijn lieflijke zang lijkt op een zilveren tafelbelletje. Als het gaat om voedsel bemachtigen is de pimpelmees een echte acrobaat. Ook hij voert veel rupsen aan zijn jongen. Wist je dat de pimpelmees, in tegenstelling tot andere mezen, ook zijn voedsel op de grond vangt?

Bekijk nestkast

Nestkast huismus

l 200 x b 190 x h 270 mm
Invliegopening: diameter 35 mm
Materiaal: douglas hout

Foto: Saxifraga-Bart Vastenhouw

Huismus

Huismussen leven al ontzettend lang in de omgeving van mensen. Het is de bekendste vogel van ons land. Het mannetje en vrouwtje verschillen van uiterlijk. Het mannetje heeft een grijze kruin, een zwarte bef tot op de bovenborst en een bruine band van oog tot achterhoofd. Het vrouwtje heeft is grijsbruin en op de bovenzijde donker getekend. De kleuren van het mannetje zijn veel helderder, met bordeauxrood in het verenpak, zwart en wit op het kopje en een witte streep op de vleugels. Het vrouwtje heeft alleen maar bruintinten. Ondanks dat de huismus een kleine zangvogel is, komt hij vaak niet veel verder dan getjilp. Net zoals de mezen eet de huismus ook graag jonge eikenprocessierupsen.

Bekijk nestkast

Nestkast ringmus

l 200 x b 190 x h 270 mm
Invliegopening: diameter 40 mm
Materiaal: douglas hout

Foto: Saxifraga-Piet Munsterman

Ringmus

De ringmus lijkt veel op de huismus maar heeft een roodbruine kop. Ook heeft de ringmus een witte halsring (hier komt ook de naam vandaan) en donkere wangvlekken op de verder witte wangen. De keel is zwart van kleur. In tegenstelling tot de huismus hebben zijn er geen verschillen tussen mannetje en vrouwtje. De ringmus heeft een voorkeur voor boomrijk agrarisch cultuurland. Vooral aan de rand van dorpen en bij boerderijen kun je hem aantreffen. Net zoals de mezen eet de ringmus ook graag jonge eikenprocessierupsen.

Bekijk nestkast

Nestkast vleermuis

l 340 x b 260 x h 610 mm
Invliegopening: diameter 20 mm
Materiaal: douglas hout

Foto: Saxifraga-Jaap Schelvis

Vleermuis

Je hebt vast wel eens een vleermuis gezien ’s avonds in de tuin. In de schemering komen ze tevoorschijn. Vleermuizen roepen bij veel mensen akelige gedachten op. Maar het gezegde ‘onbekend maakt onbemind’ gaat zeker voor vleermuizen op. Vleermuizen nemen een belangrijke plaats in, in de natuur. De eikenprocessierups wordt uiteindelijk een nachtvlinder. De grootoorvleermuis (maar ook de rosse vleermuis en watervleermuis) eten de nachtvlinder op voor hij weer eitjes legt die tot een nieuw nest vol rupsen leiden.

De regeling is gesloten.