Het afgelopen jaar is er een bijzonder project opgestart met vluchtelingen van het AZC in de gemeente Echt-Susteren. Het doel van het project is om de vluchtelingen een zinvolle dagbesteding te bieden door aan het werk te gaan in het landschap. Daarnaast leren ze ook mensen kennen uit de omgeving en krijgen ze de kans om de Nederlandse taal eigen te maken. Er werden het afgelopen jaar telkens lussen gedraaid van 10 weken, waarbij een dag per week onderhoudswerk werd verricht in het Diergaarderbos.

Vluchtelingen maken niet alleen een mooie dag mee in het landschap, het landschap wordt tegelijk ook mooier! De groep wordt begeleidt door lokale vrijwilligers, die zich met hart en ziel inzetten om er telkens een leuke dag van te maken. Deze gezelligheid uit zich ook steeds in de door hun verzorgde lunch. IKL faciliteert de werkdagen en verzorgt het gereedschap.

20180109_113839

De mix van lokale mensen en mensen van het AZC brengt een bijzondere sfeer met zich mee, ook al is het qua taal vaak moeilijk, omdat de mensen uit het AZC geen Nederlands of Engels spreken. De werkdagen zijn opgestart in het Diergaarderbos, waar de groep al ontzettend veel werkt heeft verricht. Voor de afwisseling vinden er binnenkort ook werkdagen plaats in ‘t Kranebrook. De vluchtelingen die hebben meegedaan vinden het werk ook echt zinvol. Ze hebben een actieve bezigheid, krijgen veel voor elkaar en leren ook van elkaar, hoe mooi is dat!

De gemeente Echt-Susteren maakt dit project mede mogelijk. Zij zetten zich in voor het betrekken van vreemdelingen bij de ”Echter” gemeenschap! Ook het COA vindt het project van toegevoegde waarde. Mooi om te vermelden is dat er al twee groepen vluchtelingen zijn voorzien van een certificaat; een schriftelijke verklaring van hun getoonde inzet en een aantoonbaar bewijsstuk.