Dinsdag 6 februari werd, in het bijzijn van familieleden waarvan Uitvaartbureau Penders & partners vorig jaar de uitvaart van een dierbare heeft verzorgd, de inmiddels 4de herdenkingsboom geplant. Dit jaar werd er een es geplant ter hoogte van huisnummer 5 aan de Vijlenberg in Vijlen.

Enkele jaren geleden heeft Bernadette Penders-Ernes, directeur van Uitvaartbureau Penders & partners, het initiatief genomen om in samenwerking met IKL-Limburg en de gemeente Vaals jaarlijks een herdenkingsboom te planten. Volgens Bernadette Penders-Ernes spelen bomen namelijk binnen vrijwel alle religies en culturen een belangrijke rol. Bomen staan symbool voor de verbinding tussen hoog en laag, hemel en aarde of geboorte en sterfte. Mede door deze symboliek heeft zij er destijds voor gekozen om een boom als logo voor haar uitvaartbureau te gebruiken. Er schuilt niet alleen een mooie symboliek achter deze herdenkingsbomen. Via deze bomen wordt er ook een stukje natuur teruggegeven aan “Moeder aarde”.

Maar de allerbelangrijkste reden voor het planten van een herdenkingsboom is dat er zo een plek gecreëerd wordt voor nabestaanden. Een plek waar zij naar toe kunnen wandelen en even in stilte kunnen zijn met hun dierbare overledenen. ”Het is een geweldig idee en wij hopen dan ook dat er nog vele herdenkingsbomen geplant mogen worden in onze gemeente”, aldus Bernadette.