Van onze vrijwilligers hebben we de vraag gekregen of we de steenuil konden helpen. Mede door een subsidie van de provincie Limburg hebben we de mogelijkheid om een beperkt aantal steenuilkasten bij geschikte locaties tegen een flink gereduceerd bedrag aan te bieden. De steenuilkasten zijn geschikt als voortplantingslocaties voor de soort.

De steenuil is een typische verschijning van het kleinschalige cultuurlandschap. In het landschap ontbreekt vaak een goede verblijfplaats. Daarnaast maakt de soort gebruik van meerdere verblijflocaties binnen zijn territorium. Het aanbieden van een goede verblijfplaats is dan een prima aanvulling van de habitat.

De kast

De kast is een steenuilenkast gebaseerd op de adviezen van de Steenuilenwerkgroep Limburg. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de kast beschermd is tegen toegang door bijvoorbeeld marters. De kasten zijn gemaakt van Europees Naaldhout (FSC Keurmerk) en gemaakt in een bedrijf waarin mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een voorbeeldkast kan worden bekeken op het kantoor van IKL in Nieuwstadt.

Een goede steenuilenkast kost normaal tussen de € 120,- en € 150,-. Wij kunnen deze echter aanbieden voor een gereduceerd tarief omdat wij gebruik kunnen maken van cofinanciering van de provinciale Subsidie Inrichting Landelijk Gebied (SILG).

Steenuilenwerkgroep Vogelwacht Limburg

Niet alle locaties zijn geschikt om een steenuilenkast op te hangen. Een steenuilenkast op een ongeschikte plek is zonde van jouw en onze inspanning. Daarom controleren we samen met de steenuilenwerkgroep bij een aanvraag of de locatie geschikt is (wij delen jouw gegevens hiervoor met de steenuilenwerkgroep). Als de locatie geschikt is, kunnen we kijken of een werkgroepmedewerker mee kan helpen. Dan kan deze in overleg met jou helpen met plaatsing, monitoring en onderhoud. Niet overal zijn deze vrijwilligers van de steenuilenwerkgroep beschikbaar. Uiteraard kunt je ook zelf lid worden van de steenuilenwerkgroep en leren hoe je het beste met de soort en de kast om kunt gaan.

Voorwaarden

  • Alleen geschikte locaties in bijvoorbeeld hoogstamfruit-, knot- en andere bomen in het leefgebied van de Steenuil kunnen meedoen aan deze actie. Wij zullen de binnenkomende bestelformulieren hierop controleren, en op basis hiervan kan stichting IKL een bestelling eenzijdig weigeren;
  • Alleen volledig en naar waarheid ingevulde aanvragen worden in behandeling genomen;
  • De steenuilenkast wordt door de besteller opgehangen. Bij de kast krijg je een instructievel over het plaatsen van een steenuilkast. Hierin wordt geschikt terrein voor het ophangen van de kast behandeld, wat je aanvullend kunt doen voor de steenuil, want bezetting van de kast is geen garantie en hoe je veilig kunt werken.
  • Er zijn 50 steenuilenkasten beschikbaar en hiervoor geldt: OP = OP! Je ontvangt uiteraard bericht als je te laat bent.
  • Op het moment dat de de bestelling betaald is verplicht de besteller zich om de steenuilenkast ook daadwerkelijk af te nemen. Indien de besteller gekozen heeft om de steenuilenkast zelf op te halen, dan dient dit te gebeuren uiterlijk 31 januari 2021. Na betaling wordt je gebeld om een afspraak in te plannen voor afhalen. Bezorging vindt plaats binnen een maand als er enkele bestellingen uit dezelfde richting binnen zijn.
  • Na ophangen stuurt de besteller een foto van de geplaatste steenuilenkast op de locatie naar ikl@ikl-limburg.nl. Dit is nodig vanwege de verantwoording van de cofinancier, SILG.

Hoe gaat aanvragen in zijn werk?

Geïnteresseerden kunnen een steenuilenkast bestellen via onderstaand aanvraagformulier. De eigen bijdrage voor een kast is € 69,- inclusief btw. (verzending + € 20) Als het programma succesvol blijkt, kunnen we na deze oplage mogelijk weer kasten aanbieden, maar tot die tijd op=op.

  • Log in op je IKL account of maak een account aan om deel te kunnen nemen aan de regeling;
  • Vul je gegevens in, waarbij je in het invulveld ‘perceelnummer’ het perceelnummer invult en op 100 meter nauwkeurig aangeeft waar de kast komt te hangen;
  • Stichting IKL beoordeeld vervolgens in overleg met de steenuilenwerkgroep de aanvraag (hier gaat een tijd overheen);
  • Als je aanvraag wordt goedgekeurd, krijg je een mail met daarin de betaallink in de e-mailbox (controleer ook de spambox, de afzender is ikl@ikl-limburg.nl). Dit betekent dat de aanvraag aan de voorwaarden voldoet en omgezet is in een bestelling. De betaling dient binnen een week te worden voldaan, anders wordt de bestelling automatisch geannuleerd en wordt de kast beschikbaar gesteld voor iemand anders.
Steenuilen in nestkast

De regeling is gesloten. Het kan een tijdje duren voordat je iets hoort. We controleren namelijk alle locaties die zijn binnengekomen. Het kan alsnog zijn dat je helaas buiten de boot valt, omdat we maar een beperkt aantal kasten hebben. We wijzen de laatst binnengekomen aanvragen niet direct af, omdat het altijd kan zijn dat een locatie uit een eerdere aanvraag niet geschikt wordt geacht. We vragen even je geduld.