Stel je eens voor, een lint van bloemen dat kleurrijk en geurend van Maastricht tot Mook door onze provincie slingert. Een bloemrijke oase boordevol voedsel voor bijen, hommels, vlinders en andere insecten, en een beschutte leefplek voor allerlei dieren.
Wij zien het helemaal voor ons, jij ook? Help dan mee om dit bloemenlint mee aan te leggen!
Het gaat namelijk slecht met de bijen en insecten in ons land. En dat is zorgelijk. Insecten zijn namelijk onmisbaar voor onze natuur en voedselvoorziening. Ze zorgen niet alleen voor de bestuiving van planten en bloemen, maar dienen ook als voedsel voor vogels en andere dieren en zijn dus ook bepalend voor de biodiversiteit.
Doe mee!
Om de leefomstandigheden voor bijen, hommels, vlinders en andere insecten te verbeteren, heeft IKL een speciaal bloemenzaadmengsel samengesteld. Een mengsel van een- en tweejarige soorten, die op verschillende tijden bloeien. Zo biedt het bloemenlint het hele jaar door voedsel en beschutting en daarmee ook een stevige impuls aan de biodiversiteit.
Door dit bloemenzaadmengsel in te zaaien op je perceel, of op randen en overhoeken van je terrein, lever je een waardevolle bijdrage aan het voortbestaan van onze insecten én de natuur. Dus, doe je mee? Informeer ook gerust je buren. Want hoe meer terreinen worden ingezaaid, hoe groter de impact van dit provinciale bloemenlint voor onze insecten.
Meer informatie
Voorwaarden
- De regeling is alleen van toepassing op percelen in de provincie Limburg;
- Inzaaien op een beleefbare locatie die zichtbaar is vanaf de openbare weg/ruimte (akkerranden, overhoeken, tuin etc.);
- Je kunt per 250m2 een bloemenzaadmengsel bestellen tot maximaal 0,5 hectare (20 stuks bloemenzaadmengsels) per locatie;
- De eigen bijdrage per 250m2 is € 6,25 inclusief BTW;
- De inzaailocatie is in eigendom of beheer van de deelnemer, deelnemer regelt indien noodzakelijk toestemming met eigenaar;
- De inzaailocatie mag niet vanuit hetzelfde doel gesubsidieerd worden vanuit een andere subsidieregeling (mag geen verplichting zijn vanuit een compensatie of Limburgs Kwaliteits Menu afspraak en heeft geen dubbeling met ANLb (Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer) subsidie);
- De regeling staat open tot en met vrijdag 19 maart 2021, vol is vol;
- Het bloemenzaadmengsel wordt in april per post bezorgd;
- Je dient het bloemenzaadmengsel zelf in te zaaien tussen eind april en half mei in zwarte grond (dus niet op een bestaande graszode). Je ontvangt vooraf nog een instructie;
- Je laat het bloemenzaadmengsel ten minste staan tot en met dit najaar, maar het liefst tot volgend voorjaar zodat diverse soorten solitaire bijen kunnen overwinteren;
- Het bloemrijke resultaat (foto) wordt bij voorkeur gedeeld via social media middels de hashtag #bloemenlintlimburg of na afloop ingestuurd via bloemenlintlimburg.nl;
- De inzaailocaties worden gedeeld met de provincie Limburg en globaal op een kaart geplot.
Hoe gaat bestellen in zijn werk?
- Log in op je IKL account of maak een account aan om deel te kunnen nemen aan de regeling.
- Vul het bestelformulier volledig in en let op de volgende schrijfwijzen:
Naam: voornaam en achternaam
Adres: straat en huisnummer
Postcode: 1234 AB
Het kadastraal perceelnummer van het in te zaaien perceel voer je als volgt in: Gemeentecode – Sectie – Nummer (het kadastraal perceelnummer kun je hier opzoeken). - Na bestelling ontvang je in jouw e-mailbox een e-mail met daarin de betaallink (controleer ook de spambox, de afzender is ikl@ikl-limburg.nl). De betaling dient binnen een week te worden voldaan, anders wordt de bestelling automatisch geannuleerd.
Uitlevering
- In april worden de bestelde bloemenzaadmengsels thuisbezorgd. U hoeft deze niet zelf af te halen.
Veelgestelde vragen
Algemeen
Hoeveel vierkante meters dient een locatie te beslaan om deel te mogen nemen?
Deelname is mogelijk vanaf 250 m2 en is begrensd op 0,5 ha per locatie.
Ik heb een grote voor-/achtertuin die voldoet aan de minimale afmeting van 250 m2, mag ik mij aanmelden?
Indien dit een zicht- en beleefbare locatie is (dus beleefbaar voor anderen) is dit toegestaan.
Onze school of zorginstelling heeft een grote voor-/achtertuin die voldoet aan de afmetingen voor dit project, mogen wij meedoen?
Indien dit een zicht- en beleefbare locatie betreft (dus beleefbaar voor anderen) is dit toegestaan.
Ik ontvang een akkerrandinzaai-subsidie (bijvoorbeeld ANLB) voor mijn grond, mag ik met dezelfde grond meedoen met deze regeling?
Nee, als er al subsidies worden ontvangen voor een locatie voor precies hetzelfde doel, is deze locatie uitgesloten van dit project.
Wat is een zichtlocatie?
Een locatie die door anderen (dan bewoners zelf etc.) beleefd kan worden.
Welke diersoorten profiteren van het bloemenlint?
Het bloemenzaadmengsel is gericht op bloei en op zaden en op schuil-nestgelegenheid. Allerlei diersoorten profiteren van het bloemenlint. Zo kunnen insecten als vlinders en bijen (nectar), maar ook vogels (zaden) er hun voedsel vinden en is het in de winter goed als schuilgelegenheid.
Krijg ik het zaadmengsel thuisgestuurd of moet ik het ergens ophalen?
Het bloemenzaadmengsel wordt in april per post bezorgd.
Bestelling en betaling
Krijg ik het zaadmengsel thuisgestuurd of moet ik het ergens ophalen?
Het bloemenzaadmengsel wordt in april per post bezorgd.
Hoe moet ik mijn bestelling betalen?
Na bestelling ontvang je in jouw e-mailbox een e-mail met daarin de betaallink (controleer ook de spambox, de afzender is ikl@ikl-limburg.nl). De betaling dient binnen een week te worden voldaan, anders wordt de bestelling automatisch geannuleerd.
In mijn bestelbevestigingsmail staat geen betaallink, hoe moet ik nu betalen?
Waarschijnlijk heb je bij het doen van de bestelling onderaan het digitale formulier geen aantal aangegeven. Het systeem registreert bij een oningevuld aantal €0,00 en geeft daarom geen betaallink. Het beste kun je dan een nieuwe bestelling plaatsen en het gewenste aantal zakken zaadmengsel alsnog invullen.
Zaadmengsel
Kan ik bloemenzaadmengsels zelf kiezen?
Nee, er is een standaard bloemenzaadmengsel beschikbaar, waarin een hele reeks aan soorten zitten, zodat op elke grondsoort er een bloemrijk resultaat zal ontstaan. Dit kan op iedere plek weer net iets anders zijn (kiemresultaat, vocht, grond, weer).
Wanneer komen de eerste bloemen uit?
Wanneer de inzaai begin mei plaatsvindt staat het er na 10 dagen op en is de eerste bloei medio juni.
Kan ik ook een kleinere hoeveelheid bloemenzaadmengsel aanvragen?
Nee, dat gaat niet. 250 m2 is de ondergrens, dat staat gelijk aan een halve kilo.
Inzaaien en onderhoud
Hoe kan ik ongewenste kruidengroei voorkomen?
Voorkomen is een groot woord en een streven. Enig spontaan kruid is helemaal niet erg. Maar door te werken met een vals zaaibed, zorg je dat je de explosie ongewenste kruiden (melganzevoet) doet afnemen en zodat het bloemenzaadmengsel zich zonder concurrentie van ongewenste kruiden kan ontwikkelen.
Maakt het uit wat voor grond ik heb?
Het bloemenzaadmengsel is breed van soorten, dus op iedere grondsoort zal zich iets moois ontwikkelen!
Hoe lang moet het bloemenzaadmengsel blijven staan?
Minstens tot najaar 2021, maar het zou nog beter zijn als het de hele winter kan blijven staan, zodat het een voedseloase is voor de vele vogels en dieren zich op de locatie kunnen verschuilen in de winter. Daarnaast zijn de droge stengels erg waardevol voor de solitaire bijen!
Hoe onderhoud ik een ingezaaide locatie?
Het moet zich vanzelf ontwikkelen, maar tijdens een extreme droogte kan wat water eenmalig wenselijk zijn. Niet vaker. Verder aan de spontaniteit overlaten en bij extreme ongewenste kruidengroei is het goed deze eruit te “knippen/toppen”, zodat de concurrentiekracht afneemt en de bloemenzee het zal gaan overheersen.
Welke werkzaamheden moet ik uitvoeren voordat ik het bloemenzaadmengsel kan zaaien?
Inzaai is in de zwarte grond, dus losmaken en een zaaibed creëren. Met een vals zaaibed zorg je dat het zaaibed opgeschoond is van de ongewenste ruigtekruiden, die stevige concurrent zijn van de bloemenzee.
Mijn vraag staat er niet tussen
Het antwoord op jouw vraag niet gevonden?
Stel je vraag via onderstaand formulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Een mail kun je richten aan bloemenlint@ikl-limburg.nl.








Bloemenlint Limburg is een project van Provincie Limburg. De coördinatie en realisatie is in handen van IKL.
Op deze plekken in Limburg wordt er ingezaaid
Het bloemenzaadmengsel
Instructiefilmpje voorbereiden en inzaaien
Inzaaiinstructie
Voorbereiden
Afhankelijk van je situatie zijn er verschillende manieren waarop je de grond kunt voorbereiden. Wanneer het een klein stuk betreft kan dit natuurlijk prima handmatig. Naarmate het stuk groter wordt is het makkelijker om het met een machine te doen. Dat kan met een handfrees, maar mocht je echt een grotere situatie hebben kun je zelfs kijken om het met een tractor te doen.
Het uitgangspunt van de grond is belangrijk en maakt veel verschil. Staat er nu gras of een gazon op de plek waar je wil zaaien? Dan is het heel verstandig om het gras zo goed mogelijk te verwijderen zodat het geen concurrentie meer is van het bloemenzaadmengsel. Heb je een plek waar al eerder een bloeemenzaadmengsel heeft gestaan dat je nu opnieuw wilt inzaaien? Dan kun je volstaan met lichtjes opharken en dit geldt ook bij een kale akker.
Op een gesloten grasmat kun je niet inzaaien, omdat het zaad hier niet kan kiemen en teveel concurrentie ondervindt van het gras. Daarom is het nodig om de grasmat van de grond af te halen. Dit kun je doen door de grasmat los te steken met een schop. Afhankelijk van de dikte van het pakket van het gras moet je er een dikker of dunner laagje afhalen. Mocht er teveel hoogteverschil ontstaan kun je dit aanvullen met gewone grond.
Staat er slechts een lichte begroeiing op het perceel waar je wilt inzaaien of heeft er al eerder een bloemenzaadmengsel gestaan? Dan kun je het perceel doorzaaien. Dat betekent dat je grond licht opharkt waardoor je weer een goed zaaibed creëert.
Heb je na het harken een bergje met polletjesgras? Haal dit van het veld af zodat het geen concurrentie vormt voor de bloemen.
Wanneer een stuk te groot is om te spitten of wanneer het niet meer gaat om doorzaaien kun je overwegen om een frees aan te schaffen. Deze frezen zijn ook te huur bij allerlei partijen in Limburg. Vraag altijd goed na welke persoonlijke beschermingsmiddelen je moet gebruiken. Bij iedere frees geldt sowieso altijd veiligheidsschoenen, gehoorbescherming en handschoenen. Verder is het belangrijk dat je weet waar je aan het werk bent en je een opgeladen telefoon bij je hebt, zodat als er iets gebeurt je altijd de hulpdiensten kunt waarschuwen.
Het is aan te raden om de grond ruim op tijd voor te bereiden voordat je gaat zaaien. Daarmee krijgen ongewenste kruiden de kans om nog even de kop op te steken en met een hark kun je die ook weer makkelijk verwijderen voordat je gaat zaaien (laat de grond tussen de twee werkmomenten zo’n acht dagen met rust). We noemen dit een vals zaaibed. Maak je gebruik van een machinale grondbewerking? Dan is het ook aan te raden om gebruik te maken van een vals zaaibed. De eerste werkgang kan middels een overtopfrees worden uitgevoerd en de tweede werkgang met een rotorkopeg.
Inzaaien
Voordat je gaat inzaaien en ook tijdens het zaaien is het belangrijk om het bloemenzaadmengsel goed door elkaar te husselen. Door middel van beweging en trillingen zullen de lichte zaden anders eerst naar boven komen en is het zaad niet goed gemengd.
Er zijn verschillende manieren waarop je het veld gelijkmatig kunt inzaaien. Mocht je bang zijn dat je zaad op is voordat je veld klaar is, dan is het wellicht verstandig om het veld in delen te verdelen en ook het bloemenzaadmengsel in gelijke delen te verdelen. Je ontvangt een halve kilo zaad per 250m2. Dat betekent dat je per vierkante meter 2 gram zaad gebruikt.
Heb je nog niet zoveel ervaring met het inzaaien van een bloemenzaadmengsel of krijg je hulp van kinderen? Dan is het ook mogelijk om het zaad te mengen met zand. Wij adviseren daar een verhouding van 1 op 4 voor: 1 kilo zaad mengen met 3 kilo zand. Het gebruik van zand is ook nog eens erg handig omdat je daardoor goed ziet waar je al geweest bent.
Wij krijgen vaak de vraag of het ook nodig is om het bloemenzaadmengsel in te harken. In principe is dit niet nodig, behalve wanneer de grond heel erg droog is en er voorlopig nog geen regen is voorspelt.
Deel jouw bloeiende resultaten
Wij zijn ontzettend benieuwd naar de bloeiende resultaten van het inzaaien van de bloemenzaadmengsels. Deel het bloemrijke resultaat (foto) bij voorkeur via social media middels de hashtag #bloemenlintlimburg of stuur je foto in via onderstaand formulier.
