Stel je eens voor, een lint van bloemen dat kleurrijk en geurend van Maastricht tot Mook door onze provincie slingert. Een bloemrijke oase boordevol voedsel voor bijen, hommels, vlinders en andere insecten, en een beschutte leefplek voor allerlei dieren.

Wij zien het helemaal voor ons, jij ook? Help dan mee om dit bloemenlint mee aan te leggen!

Het gaat namelijk slecht met de bijen en insecten in ons land. En dat is zorgelijk. Insecten zijn namelijk onmisbaar voor onze natuur en voedselvoorziening. Ze zorgen niet alleen voor de bestuiving van planten en bloemen, maar dienen ook als voedsel voor vogels en andere dieren en zijn dus ook bepalend voor de biodiversiteit.

Doe mee!

Om de leefomstandigheden voor bijen, hommels, vlinders en andere insecten te verbeteren, heeft IKL een speciaal bloemenzaadmengsel samengesteld. Een mengsel van een- en tweejarige soorten, die op verschillende tijden bloeien. Zo biedt het bloemenlint het hele jaar door voedsel en beschutting en daarmee ook een stevige impuls aan de biodiversiteit.

Door dit bloemenzaadmengsel in te zaaien op je perceel, of op randen en overhoeken van je terrein, lever je een waardevolle bijdrage aan het voortbestaan van onze insecten én de natuur. Dus, doe je mee? Informeer ook gerust je buren. Want hoe meer terreinen worden ingezaaid, hoe groter de impact van dit provinciale bloemenlint voor onze insecten.

Meer informatie

Voorwaarden

 • De regeling is alleen van toepassing op percelen in de provincie Limburg;
 • Inzaaien op een beleefbare locatie die zichtbaar is vanaf de openbare weg/ruimte (akkerranden, overhoeken, tuin etc.);
 • Je kunt per 250m2 een bloemenzaadmengsel bestellen tot maximaal 0,5 hectare (20 stuks bloemenzaadmengsels) per locatie;
 • De eigen bijdrage per 250m2 is € 6,25 inclusief BTW;
 • De inzaailocatie is in eigendom of beheer van de deelnemer, deelnemer regelt indien noodzakelijk toestemming met eigenaar;
 • De inzaailocatie mag niet vanuit hetzelfde doel gesubsidieerd worden vanuit een andere subsidieregeling (mag geen verplichting zijn vanuit een compensatie of Limburgs Kwaliteits Menu afspraak en heeft geen dubbeling met ANLb (Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer) subsidie);
 • De regeling staat open tot en met vrijdag 19 maart 2021, vol is vol;
 • Het bloemenzaadmengsel wordt in april per post bezorgd;
 • Je dient het bloemenzaadmengsel zelf in te zaaien tussen eind april en half mei in zwarte grond (dus niet op een bestaande graszode). Je ontvangt vooraf nog een instructie;
 • Je laat het bloemenzaadmengsel ten minste staan tot en met dit najaar, maar het liefst tot volgend voorjaar zodat diverse soorten solitaire bijen kunnen overwinteren;
 • Het bloemrijke resultaat (foto) wordt bij voorkeur gedeeld via social media middels de hashtag #bloemenlintlimburg of na afloop ingestuurd via bloemenlintlimburg.nl;
 • De inzaailocaties worden gedeeld met de provincie Limburg en globaal op een kaart geplot.

Hoe gaat bestellen in zijn werk?

 • Log in op je IKL account of maak een account aan om deel te kunnen nemen aan de regeling.
 • Vul het bestelformulier volledig in en let op de volgende schrijfwijzen:
  Naam: voornaam en achternaam
  Adres: straat en huisnummer
  Postcode: 1234 AB
  Het kadastraal perceelnummer van het in te zaaien perceel voer je als volgt in: Gemeentecode – Sectie – Nummer (het kadastraal perceelnummer kun je hier opzoeken).
 • Na bestelling ontvang je in jouw e-mailbox een e-mail met daarin de betaallink (controleer ook de spambox, de afzender is ikl@ikl-limburg.nl). De betaling dient binnen een week te worden voldaan, anders wordt de bestelling automatisch geannuleerd.

Uitlevering

 • In april worden de bestelde bloemenzaadmengsels thuisbezorgd. U hoeft deze niet zelf af te halen.

Veelgestelde vragen

Algemeen

Hoeveel vierkante meters dient een locatie te beslaan om deel te mogen nemen?

Deelname is mogelijk vanaf 250 m2 en is begrensd op 0,5 ha per locatie.

Ik heb een grote voor-/achtertuin die voldoet aan de minimale afmeting van 250 m2, mag ik mij aanmelden?

Indien dit een zicht- en beleefbare locatie is (dus beleefbaar voor anderen) is dit toegestaan.

Onze school of zorginstelling heeft een grote voor-/achtertuin die voldoet aan de afmetingen voor dit project, mogen wij meedoen?

Indien dit een zicht- en beleefbare locatie betreft (dus beleefbaar voor anderen) is dit toegestaan.

Ik ontvang een akkerrandinzaai-subsidie (bijvoorbeeld ANLB) voor mijn grond, mag ik met dezelfde grond meedoen met deze regeling?

Nee, als er al subsidies worden ontvangen voor een locatie voor precies hetzelfde doel, is deze locatie uitgesloten van dit project.

Wat is een zichtlocatie?

Een locatie die door anderen (dan bewoners zelf etc.) beleefd kan worden.

Welke diersoorten profiteren van het bloemenlint?

Het bloemenzaadmengsel is gericht op bloei en op zaden en op schuil-nestgelegenheid. Allerlei diersoorten profiteren van het bloemenlint. Zo kunnen insecten als vlinders en bijen (nectar), maar ook vogels (zaden) er hun voedsel vinden en is het in de winter goed als schuilgelegenheid.

Krijg ik het zaadmengsel thuisgestuurd of moet ik het ergens ophalen?

Het bloemenzaadmengsel wordt in april per post bezorgd.

Bestelling en betaling

Krijg ik het zaadmengsel thuisgestuurd of moet ik het ergens ophalen?

Het bloemenzaadmengsel wordt in april per post bezorgd.

Hoe moet ik mijn bestelling betalen?

Na bestelling ontvang je in jouw e-mailbox een e-mail met daarin de betaallink (controleer ook de spambox, de afzender is ikl@ikl-limburg.nl). De betaling dient binnen een week te worden voldaan, anders wordt de bestelling automatisch geannuleerd.

In mijn bestelbevestigingsmail staat geen betaallink, hoe moet ik nu betalen?

Waarschijnlijk heb je bij het doen van de bestelling onderaan het digitale formulier geen aantal aangegeven. Het systeem registreert bij een oningevuld aantal €0,00 en geeft daarom geen betaallink. Het beste kun je dan een nieuwe bestelling plaatsen en het gewenste aantal zakken zaadmengsel alsnog invullen.

Zaadmengsel

Kan ik bloemenzaadmengsels zelf kiezen?

Nee, er is een standaard bloemenzaadmengsel beschikbaar, waarin een hele reeks aan soorten zitten, zodat op elke grondsoort er een bloemrijk resultaat zal ontstaan. Dit kan op iedere plek weer net iets anders zijn (kiemresultaat, vocht, grond, weer).

Wanneer komen de eerste bloemen uit?

Wanneer de inzaai begin mei plaatsvindt staat het er na 10 dagen op en is de eerste bloei medio juni.

Kan ik ook een kleinere hoeveelheid bloemenzaadmengsel aanvragen?

Nee, dat gaat niet. 250 m2 is de ondergrens, dat staat gelijk aan een halve kilo.

Inzaaien en onderhoud

Hoe kan ik ongewenste kruidengroei voorkomen?

Voorkomen is een groot woord en een streven. Enig spontaan kruid is helemaal niet erg. Maar door te werken met een vals zaaibed, zorg je dat je de explosie ongewenste kruiden (melganzevoet) doet afnemen en zodat het bloemenzaadmengsel zich zonder concurrentie van ongewenste kruiden kan ontwikkelen.

Maakt het uit wat voor grond ik heb?

Het bloemenzaadmengsel is breed van soorten, dus op iedere grondsoort zal zich iets moois ontwikkelen!

Hoe lang moet het bloemenzaadmengsel blijven staan?

Minstens tot najaar 2021, maar het zou nog beter zijn als het de hele winter kan blijven staan, zodat het een voedseloase is voor de vele vogels en dieren zich op de locatie kunnen verschuilen in de winter. Daarnaast zijn de droge stengels erg waardevol voor de solitaire bijen!

Hoe onderhoud ik een ingezaaide locatie?

Het moet zich vanzelf ontwikkelen, maar tijdens een extreme droogte kan wat water eenmalig wenselijk zijn. Niet vaker. Verder aan de spontaniteit overlaten en bij extreme ongewenste kruidengroei is het goed deze eruit te “knippen/toppen”, zodat de concurrentiekracht afneemt en de bloemenzee het zal gaan overheersen.

Welke werkzaamheden moet ik uitvoeren voordat ik het bloemenzaadmengsel kan zaaien?

Inzaai is in de zwarte grond, dus losmaken en een zaaibed creëren. Met een vals zaaibed zorg je dat het zaaibed opgeschoond is van de ongewenste ruigtekruiden, die stevige concurrent zijn van de bloemenzee.

Mijn vraag staat er niet tussen

Het antwoord op jouw vraag niet gevonden?

Stel je vraag via onderstaand formulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Een mail kun je richten aan bloemenlint@ikl-limburg.nl.

  * is verplicht

  Bekijk samenstelling bloemenzaadmengsel
  Er is al
  0
  m2 bloemenzaadmengsel aangevraagd
  Bloemenlint Limburg is een project van Provincie Limburg. De coördinatie en realisatie is in handen van IKL.

  Middels het versturen van het bestelformulier ga je akkoord met de voorwaarden van de regeling. Daarnaast verwerkt IKL je gegevens om je op de hoogte te houden. Meer weten? Raadpleeg ons privacy statement.

  Producten binnen deze regeling

  Product Gemeente Prijs
  Bloemenzaadmengsel (voor 250 m2) Provincie € 6,25
  Om deel te kunnen nemen dien je in te loggen:
  Account aanmaken of Inloggen op je account