Stichting IKL zet zich al jaren in voor beheer van landschap en natuur. Daarbij is de insteek dat het agrarische cultuurlandschap, dat Limburg kenmerkt, goed onderhouden moet worden. Onderhoud betekent evenwel dat er ook het nodige groene materiaal vrij komt. Denk hierbij aan het snoeisel van heggen, hoogstamboomgaarden, takhout uit bosbeheer etc. Samen met een aantal partners in Vlaanderen, Wallonië, Duitsland en Nederland gaat IKL een project opzetten waarbij wordt gekeken hoe de reststromen uit landschapsbeheer een meerwaarde kunnen krijgen.
Waar snoeihout in het verleden werd verbrand wordt nu gezocht naar een meer hoogwaardige toepassing. Denk hierbij aan het verwerken van Limburgs hout, door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, tot houten producten als nestkasten. Deze worden vervolgens verspreid via de IKL landschapswinkel en samenwerking met partijen als gemeenten en scholen.
Een andere toepassing betreft de verwerking van groen restmateriaal in zogenaamde biomeilers. Een biomeiler is in de basis een grote composthoop die gaat broeien of composteren. Door de compostering ontstaat warmte die, via een warmtewisselaar, kan worden gebruikt om bijvoorbeeld woningen of openbare gebouwen te verwarmen. Wanneer de compostering is uitgewerkt, na ca. anderhalf jaar, bestaat het restproduct uit hoogwaardige compost. Deze compost kan vervolgens gebruikt worden om het organische stof gehalte van b.v. akkers te verhogen. Zodoende ontstaat een mooie circulaire kringloop: hout wordt lokaal geoogst, er wordt lokaal duurzame energie uitgehaald en het restproduct kan in de landbouw worden aangewend. Tevens kan de biomeiler een, weliswaar kleinschalig, maar daarom juist interessant alternatief zijn in de huidige discussies rond energietransitie. Zeker daar waar het de wens tot opwekking van duurzame energie in kwetsbare landschappen betreft.
Het concept biomeilers bestaat reeds langer, met name toegepast in het buitenland, maar het is voor Limburg (redelijk) nieuw. Zo hebben Stichting Biomeiler Nederland, Natuurrijk Limburg, Zilverberg Advies, Roosevelt Biomassa en IKL de eerste biomeiler van Limburg in Voerendaal gerealiseerd en bestaan er vanuit de landbouw plannen voor een tweede, meer grootschalige biomeiler in Noord-Limburg. Hoewel de biomeiler dus niet nieuw is ontbreekt het echter aan eenduidige referentiegegevens. Daarbij spelen vragen als: wat is een optimale omvang van een biomeiler, welk materiaal is geschikt als input etc.? Om meer zicht te krijgen op dit soort aspecten willen IKL en partners in de Limburgse grensregio verschillende typen biomeilers realiseren en hiermee ervaring opdoen. Kennisontwikkeling, -uitwisseling en -overdracht zijn dan ook belangrijke onderdelen van het project.
Daarbij is de gedachte dat biomeilers ook voor agrarische bedrijven met een warmtevraag interessant kunnen zijn.
Geïnteresseerden worden verzocht om zich te melden bij Bert Vliex (b.vliex@ikl-limburg.nl) of Léon Jongen van Stichting IKL (l.jongen@ikl-limburg.nl). Het beoogde projectgebied (Interreg regio Maas-Rijn), voor wat betreft Nederlands Limburg, strekt zich uit over alle gemeenten ten zuiden van de gemeenten Peel en Maas en Venlo.