Wij zijn op zoek naar een stagiair/stagiaire die zich bezig gaat houden met het in kaart brengen van diverse soortgegevens in Limburg. De stageopdracht zal bestaan uit twee deelprojecten, namelijk schadepreventie wolf en het vliegend hert.
Deelproject 1: schadepreventie wolf
Leren samenleven met wolven in Limburg
In de afgelopen jaren zijn al verschillende in het wild levende wolven gezien en de eerste wolven hebben zich inmiddels in Nederland gevestigd. Zo heeft de provincie Noord-Brabant sinds kort een gevestigde wolf. Het gaat om een alpiene mannetjeswolf, die al langer dan zes maanden in natuurgebied de Groote Heide onder Eindhoven verblijft. In 2019 zijn op de Veluwe de eerste wolvenpups geboren. En vlak over de grens, in de landen om ons heen, leven inmiddels permanent wolven waar ook al jongen geboren zijn. De komende jaren blijven we te maken krijgen met meerdere onder andere zwervende wolven die zich wellicht ook in onze provincie proberen te vestigen.
Omdat het belangrijk is dat Limburg zich hierop voorbereid is eind 2020 het overlegplatform wolf opgericht. Dit overlegplatform neemt samen beslissingen en praat elkaar bij over ontwikkelingen binnen hun sector. Doel is om samen te werken aan een goede integratie van de wolf in Limburg. Deelnemers zijn TBO’s, collectieven voor agrarisch natuurbeheer, vertegenwoordigers schapenhouders, vakvereniging, provincie, andere stakeholders.
Binnen dit overlegplatform is besloten om inzichtelijk te maken waar de verschillende schaapskuddes in Limburg lopen zodat er bij wolvendreiging gemakkelijk met hen contact opgenomen kan worden. De schapenhouders weten dan van de dreiging en kunnen extra preventiemaatregelen nemen om predatie te voorkomen. Daarnaast kan er een berekening gemaakt worden van de kosten die het met zich meebrengt als alle in kaart gebrachte kuddes preventiemaatregelen zouden nemen.
Benodigde vaardigheden
Werken met GIS, zelfstandig kaarten maken. Communicatieve vaardigheden om mensen te bellen/ gegevens op te vragen. De kandidaat heeft affiniteit met de agrarische sector. De kandidaat heeft een rijbewijs B.
Opdrachtomschrijving
Breng in heel Limburg in kaart waar de schaapskuddes lopen en vermeld van wie deze schaapskuddes zijn. Digitaliseer dit in een landkaart. Het doel is om op een makkelijk manier in een straal van een nader te bepalen aantal KM de contactgegevens rondom de locatie naar boven kunnen halen. Daarnaast zal er berekend worden wat de kosten zijn als alle, in kaart gebrachte kuddes, preventiemaatregelen zouden nemen.
Deelproject 2: vliegend hert
Bescherming van een kleine reus
Het vliegend hert is een van de weinige kevers die via de Habitatrichtlijn is beschermd. Het vliegend hert is de grootste kever van Nederland, waarvan de mannetjes wel tot 8 centimeter lang kunnen worden! Het zijn met name deze mannetjes die tot de verbeelding spreken vanwege de grote kaken die doen denken aan het gewei van een hert. Het vrouwtje is minder opvallend en daardoor moeilijker als vliegend hert te herkennen. Aan het leven van het vliegend hert zitten nog meer aspecten waardoor ondanks het formaat van de kever, de aanwezigheid toch niet bekend is. De levenswijze van de dieren maakt dat de soort maar korte tijd, ongeveer drie weken, zichtbaar is terwijl het jaren lang als larve onder de grond aanwezig is.
Het vliegend hert komt in Limburg toch nog verspreid voor. En niet alleen in natuurgebieden. Ook in tuinen. De lange ontwikkelingsduur en de afhankelijkheid van ondergronds dood (eiken)hout maakt dat de soort kwetsbaar is en zeldzaam is geworden. In Limburg is de soort voornamelijk in Zuid-Limburg, ten zuiden van de lijn Meerssen-Sittard waargenomen. In het Maasdal ontbreken waarnemingen. Daarnaast zijn op nog twee locaties in Limburg populaties van de soort aanwezig. Helemaal in het noorden bij de St. Jansberg en in Midden-Limburg bij Sint Odiliënberg en de Meinweg.
De afgelopen jaren is met het actieplan Vliegend hert gewerkt. Dat liep van 2015 tot en met 2019. Binnenkort zal samen met de provincie Limburg een nieuw plan worden gemaakt en de situatie buiten de Natura 2000-gebieden is daarbij van groot belang.
Benodigde vaardigheden
De kandidaat kan zelfstandig een rapport maken en kan hoofd- van bijzaken onderscheiden. Communicatieve vaardigheden om mensen te bellen/ in gesprek te gaan over het actieplan. De kandidaat heeft interesse om kennis te nemen van de ecologie van het vliegend hert. Hij/Zij heeft een rijbewijs B.
Opdrachtomschrijving
De stage komt erop neer dat dit actieplan geëvalueerd moet worden. Het is de bedoeling om met partijen te bespreken wat is uitgevoerd en wat niet en eventueel waarom en of het in de toekomst nog steeds een wens is van IVN/gemeente e.d. om het alsnog uit te voeren. Tevens kan bekeken worden wat de maatregelen hebben opgeleverd. Komt de soort er nog steeds voor (de vraag of de populatie gegroeid is, zal waarschijnlijk niet achterhaald kunnen worden) en hoe ziet de habitat van toen er nu uit? Is de biotoop nog steeds geschikt? Daarom is het de bedoeling om de situatie in het veld te bekijken wat er is gebeurd en daar foto’s van te maken.
Deze analyse is dan weer de opmaat voor een volgend actieplan.
Waarschijnlijk praat je veel met partijen en kan je regelmatig het veld in om de resultaten te bekijken.
Contactpersonen
Namens IKL is Ines van de Waarenburg projectleider van het wolvenproject en Piet Oudejans voor het vliegend hertproject. Voor alle vragen of informatie over dit project kun je contact met ze opnemen via 06-18957973 of i.vandewaarenburg@ikl-limburg.nl voor Ines of voor Piet via 06-3826505 of p.oudejans@ikl-limburg.nl.