Inmiddels is het zo’n 3 maanden geleden dat we werden geconfronteerd met publicaties van NRC Handelsblad inzake oud-directeur Herman Vrehen. De afgelopen tijd hebben we de gevolgen van de daarin aangekaarte affaire op het gebied van belangenverstrengeling en integriteit allemaal dagelijks gevoeld. Dat heeft in onze organisatie, zo zult u begrijpen, gezorgd voor de nodige onrust en onzekerheid. Des te trotser zijn wij op de manier waarop onze mensen hun waardevolle werk met onverminderd enthousiasme hebben voortgezet.
Deze affaire heeft geleid tot externe onderzoeken geïnitieerd door onze, inmiddels demissionaire, Raad van Toezicht. En hoewel de resultaten van die specifieke onderzoeken op dit moment nog niet bekend zijn, laten de conclusies van een eerste onderzoek van de Provincie Limburg zien dat IKL als organisatie geen blaam treft.
We hebben geconstateerd dat deze affaire en de daarbij horende publiciteit van de afgelopen maanden niet bijgedragen hebben aan het imago van IKL. Daardoor hebben we opdrachten gemist. Ook zijn er extra kosten gemaakt voor externe onderzoeken en juridische bijstand. Dat is een van de redenen dat onze financiële situatie urgente aandacht behoeft. Daarom hebben we de hulp ingeroepen van de Provincie Limburg met een aanvraag voor financiële steun om de komende tijd het hoofd boven water te kunnen blijven houden.
De Provincie heeft dit met voortvarendheid, maximale inzet en een constructieve houding samen met IKL onderzocht. Ondanks alle sympathie voor de doelstellingen van IKL en haar medewerkers heeft dit niet geleid tot een positief besluit van GS inzake financiële steun aan IKL. Dat komt omdat het voorlopige resultaat over 2020, de vermogenspositie, de liquiditeitsprognose over 2021 (korte termijn) en financiële meerjarenraming 2021-2025 (lange termijn) voor de Provincie Limburg onvoldoende structurele zekerheid bieden.
Onze medewerkers zijn inmiddels over het bovenstaande op de hoogte gesteld.