De tuin bij het kantoor van IKL in Nieuwstadt is ingericht als ‘proeftuin’ voor onze projecten. Daarbij laten we, in het klein, zien wat we zoal in de natuur ontwikkelen en aanleggen. Naast het bekende hoogstamfruit en de gemengde hagen zijn er ook elementen ten behoeve van diersoorten aangebracht.
Zoals bekend realiseren we vanuit de aanplantregelingen ieder jaar veel nieuwe aanplant. Daarvoor gebruiken we zoveel mogelijk inheems en streekeigen aanplantmateriaal. In onze tuin zijn nu voorbeelden te zien van de gemengde hagen en hoogstamfruit. Daarnaast hebben we diverse proefvlakken ingezaaid met inheemse bloemenmengsels van diverse Nederlandse leveranciers. Deze proefvlakken zijn er om te zien hoe de diverse mengsels zich ontwikkelen maar dienen tevens als voorbeeld voor initiatiefnemers die graag een eigen bloemenveld willen realiseren. ‘’De toegepaste mengsels passen in een ecologisch beheer van groen in bijvoorbeeld bermen, groenstroken, weilanden en zelfs in tuinen. Door hun inheemse herkomst leveren ze een bijdrage aan de biodiversiteit. Veel soorten natuurlijke vijanden van de processierups zoals sluipwespen vinden er hun woonplek. Ook vogels die de vele soorten insecten eten, die afkomen op bloemrijke graslanden, zullen zo meehelpen aan de bestrijding van de processierups’’, vertelt Wil Niessen van IKL.
Bosje
In het kleine ‘bosje’ achter op het terrein zijn enkele uitheemse bomen en struiken verwijderd en is een zitplekje voor de medewerkers van IKL gerealiseerd. Tevens zijn daar diverse soorten struweel en kruidachtigen aangeplant, waarvan sommige zelfs in onze voedselbossen terug te vinden zijn. Daarmee krijgt de ‘proeftuin’ een extra dimensie. Ook dit gedeelte is ingezaaid met een speciaal bloemenmengsel dat regelmatig gemaaid kan worden. De vrijgekomen boomstronken zijn niet afgevoerd maar in een hoek van het bosje verwerkt vertelt Wil ‘’hiervan maken allerlei kleine zoogdieren, amfibieën, hagedissen en vogels gebruik als schuilplek of nestgelegenheid en op termijn vormen ze mogelijk een plek voor o.a. paddenstoelen.’’
Stapelmuur
Voorin de tuin, het meest zonnige gedeelte, heeft Wil een stapelmuur gerealiseerd. Deze bijzondere, tweezijdige stapelmuur, is voorzien van diverse planten zoals tongvaren, eikvaren, grasklokje, wilde tijm, marjolein en blaassilene. De muur is zodanig gebouwd dat hij het ideale ecosysteem vormt voor planten die houden van droge omstandigheden zoals muurplanten en soorten als de levendbarende hagedis en diverse amfibieën. De bovenzijde is afgewerkt met diverse materialen, daarmee een milieu voor diverse planten creërend. Aan de voorzijde van de muur heeft Wil tevens een laag Kunradersteengruis aangebracht en afgedekt met een dunne laag van de aanwezige grond, daarmee wordt het milieu van een kalkgrasland geïmiteerd, dit deel is tevens ingezaaid met een bijbehorend bloemenmengsel en aangeplant met soorten als de salie, marjolein, knoopkruid, borstelkrans en ratelaar.
Hittebestendige boom
Nabij de weg aan de zijde van de Susterderweg is een Hongaarse es geplant. Deze dient als overgang van natuurlijk naar de meer gecultiveerde voorzijde van de beplanting voor het kantoorgebouw. De boom heeft tijdens de bloei een enorme aantrekkingskracht voor veel insecten. Bovendien is deze es een voorbeeld van hittebestendige bomen in ons steeds verder opwarmende Nederland en nagenoeg ongevoelig voor de essentaksterfste.
Poel en nestkasten
Op het terrein is een constructie geplaatst waarop verschillende soorten nestkasten zichtbaar opgehangen worden. Als laatste is er een poel gerealiseerd. Vanwege de beperkte ruimte is hiervoor een bijzondere betonnen bak gebruikt met een diameter van 2 meter. De opbouw van de bak en de manier waarop hij geplaatst is zorgt er voor dat amfibieën hun weg naar de poel snel zullen vinden.
De laatste werkzaamheden zijn eind maart afgerond en nu is het hopen op mooi weer met af en toe een goede regenbui. Daarmee zullen de bloemenmengsel snel ontkiemen en de aangeplante bomen en struiken zich mooi gaan ontwikkelen. Over een maand zal het terrein er dan alweer heel anders uit zien!
Wil je graag eens komen kijken om inspiratie op te doen? De tuin is nu nog niet opengesteld voor publiek maar onze collega’s zullen je graag meer vertellen en je adviseren wat er bij jouw mogelijk is. Over enkele weken zal de tuin ook toegankelijk zijn, daarover zullen we te zijner tijd berichten.
Foto bovenin: Wil geeft de planten water in de nieuwe proeftuin van IKL