Om diersoorten in het agrarisch (cultureel)landschap te helpen is het project Boerenerf en Landschap gestart. Maar liefst 15 erven in de Noord- en Midden-Limburg worden gescand en krijgen een biodiversiteitsimpuls.
Er leven veel verschillende diersoorten op het platteland. Sommige soorten zijn zelfs geheel afhankelijk van de erven. Denk hierbij aan de boerenzwaluw en de steenuil. Naast veel vogelsoorten zijn ook de wilde bijen en een aantal vleermuissoorten sterk afhankelijk van hoe erven zijn ingericht.
Project Boerenerf en landschap
Tijdens de uitvoering van dit project zullen 15 erven een biodiversiteitsscan ondergaan. De eigenaar zal samen met een veldmedewerker van Natuurrijk Limburg een plan opstellen waarmee de directe omgeving van het erf meer biodivers wordt. Denk hierbij aan het planten van heggen/bomen en het plaatsen van nestkastjes. Daarnaast gaan zij kijken hoe de erven beter aan kunnen sluiten op de omliggende gronden, waarop veelal agrarisch natuurbeheer toegepast wordt. ”Het is belangrijk dat de natuur en agrarische activiteiten in elkaar overlopen en in balans zijn. Doordat een veldmedewerker bij mij op het erf een ervenplan komt maken kan ik mijn erf zo inrichten dat het de biodiversiteit bevordert. Zelf heb ik die specifieke kennis niet en op deze manier worden de kansen, welke ik zelf niet zie, toch benut”, aldus een deelnemer van het project.
Als het ervenplan akkoord is wordt door de deelnemer zelf het erf aangeplant. Teven krijgt de deelnemer advies om ervoor te zorgen dat na de aanplant het onderhoud goed uitgevoerd wordt.
Buitenteam
Het project Boerenerf en landschap wordt uitgevoerd door het Buitenteam Noord (samenwerking van de Plattelandscoöperatie en stichting IKL) in opdracht van Natuurrijk Limburg.