In de zes gemeenten die meedoen aan het citizen art / sience project Lepidoptarium zijn in de afgelopen weken de bloemenvelden ingezaaid. In de gemeenten Peel en Maas, Leudal, Echt-Susteren, Valkenburg en Meerssen zijn velden van 1500 m2 gerealiseerd. Maastricht heeft ons gevraagd om nog een aantal extra velden in te zaaien, in totaliteit 10.500m2.
Inheems bloemenmengsel
De gebruikte zaden zijn allemaal van inheemse bloemsoorten. De eenjarige soorten, zoals de Nachtkoekoeksbloem en de Akkerleeuwenbek, zullen al deze zomer gaan bloeien. Volgend jaar zullen dan onder andere het Knoopkruid en het Gewoon Barbarakruid te zien zijn. We hebben voor dit project bewust gekozen voor de inheemse soorten, deze zijn erg belangrijk voor de biodiversiteit en voor veel vlindersoorten zijn het waardplanten (voedselplant voor de rups). Hiermee zijn ze een essentiële schakel in het ecosysteem.
Monitoring
Vanaf juni zullen de eerste planten en wellicht ook bloemen te zien zijn op de velden. Vanaf dit moment zal er gestart worden met de monitoring. De inmiddels ruim 50 onderzoekers worden de komende week voorzien van alle informatie om dit uit te kunnen voeren. Zij zullen iedere maand de velden bezoeken en ze monitoren op de vlinders en vegetatie. Daarnaast zullen zij tevens ook artistiek veldonderzoek gaan doen, bijvoorbeeld door alle kleuren geel in het bloemenveld vast te leggen.
Deelnemen
Het is nog mogelijk om als onderzoeker deel te nemen aan het project. Dat kan door je aan te melden via deze link.
Dit project is een samenwerking tussen Stichting IKL, Stichting The Butterfly House en beeldend kunstenaar Stefan Cools.