Gemeente Echt-Susteren zet in op de bestrijding van de eikenprocessierups door hun natuurlijke vijanden te helpen. Met een nieuwe regeling voor het verkrijgen van nestkasten en bloemenzaad gaat de gemeente ook komend jaar samen met inwoners aan de slag! Deze regeling is een vervolg op de succesvolle aanplantregeling afgelopen jaar waar meer dan 600 personen aan hebben deelgenomen.

 Natuurlijke bestrijding

Het verhaal van de eikenprocessierups is langzamerhand algemeen bekend. Op veel eikenbomen treft men deze behaarde rupsen aan. De branderige haartjes van de rups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken zoals jeuk of huiduitslag. De gemeente Echt-Susteren en IKL gaan samen voor een natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups als aanvulling op andere methoden. Want niet-natuurlijke bestrijding is in veel gevallen slechts een tijdelijke oplossing voor een probleem dat enkele maanden duurt.

Vogels, vliegen en wespen tegen de rups

Met de regeling kunnen inwoners van de gemeente Echt-Susteren kiezen uit verschillende nestkasten die voor meer vogels moeten zorgen. Vogels, waaronder koolmezen, eten de eikenprocessierups op, waardoor het aantal afneemt. Daarnaast wordt bloemenzaad uitgereikt waar gaasvliegen en sluipwespen op afkomen. Deze voeden zich met de eitjes en rupsen van de eikenprocessievlinder. Ook trekt het insecten aan waar de mezen zich ook graag tegoed aan doen. Dit bloemzaad kan gezaaid worden in een stukje voortuin waar het tot bloei kan komen; dit zorgt op een directe én indirecte manier voor een natuurlijke bestrijding van de processierups. Deelnemers ontvangen één zakje bloemenzaad en één nestkast naar keuze voor slechts € 3,-.

Openstelling regeling

Deze regeling wordt opengesteld op 3 februari 2020. Vanaf dan kun je je op deze pagina inschrijven voor de regeling. De regeling staat open zolang de voorraad strekt.

Koolmezen nestkast