Gemeente Echt-Susteren zet in op de bestrijding van de eikenprocessierups door hun natuurlijke vijanden te helpen. Met een nieuwe regeling voor het verkrijgen van nestkasten en bloemenzaad gaat de gemeente ook komend jaar samen met inwoners aan de slag! Deze regeling is een vervolg op de succesvolle aanplantregeling afgelopen jaar waar meer dan 600 personen aan hebben deelgenomen.

Waarom natuurlijke bestrijding?

Het verhaal van de eikenprocessierups is langzamerhand algemeen bekend. Op veel eikenbomen treft men deze behaarde rupsen aan. De branderige haartjes van de rups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken zoals jeuk of huiduitslag.

De afgelopen jaren heeft de gemeente Echt-Susteren de eikenprocessierups op verschillende manieren bestreden. Maar meer en meer blijkt dat dit niet afdoende is. Niet natuurlijke bestrijding is een tijdelijke maatregel, terwijl het probleem veel langer duurt. Vandaar dat de gemeente Echt-Susteren en stichting IKL de handen ineen hebben geslagen om de eikenprocessierups ook op alternatieve manieren te bestrijden. Deze alternatieve bestrijding houdt in dat voor natuurlijke bestrijders van de eikenprocessierups een beter leefgebied gecreëerd wordt. Op deze manier wordt de bestrijdingsperiode verlengd met als extra bijkomstigheid dat het landschap verder verfraaid wordt! Want hoe gevarieerder het landschap is, hoe beter de natuurlijke bestrijders zich er thuis voelen.

Vogels, vliegen en wespen tegen de rups

Uit studies is gebleken dat er verschillende dieren de eikenprocessierups als voedsel gebruiken. Zo zijn er enkele vogelsoorten, vleermuizen maar ook verschillende insecten die deze rupsen opeten. Met behulp van deze actie wordt het leefgebied van juist deze soorten versterkt.

Je hebt de keuze uit 3 verschillende nestkasten. Daarnaast wordt bij iedere bestelling een zakje bloemzaad uitgereikt. Het is van groot belang dat je niet alleen de nestkast ophangt, maar ook het bloemzaad inzaait. Want op deze manier worden alle natuurlijke bestrijders van de processierups geholpen (en indirect jij dus ook). Dit bloemzaad kan gezaaid worden in een stukje (voor)tuin waar het voor meerdere jaren tot bloei kan komen; dit zorgt op een directe én indirecte manier voor een natuurlijke bestrijding van de processierups. Deelnemers ontvangen één zakje bloemenzaad en één nestkast naar keuze voor slechts € 3,-.

Koolmezen nestkast

Voorwaarden

 • Er geldt een maximum van één nestkast per adres in de gemeente Echt-Susteren;
 • De nestkasten kunnen opgehaald worden op zaterdag 14 maart.
 • Deelnemers ontvangen voorafgaand aan de uitlevering een mail met daarin het tijdsblok waarin de nestkast en het bloemzaad afgehaald kan worden. Kijk hiervoor ook goed in de spam mailbox;
 • De uitlevering vindt plaats op de parkeerplaats bij Sportpark Krekelzank te Nieuwstadt (Susterderweg 27) tussen 09.00 en 15.00 uur;
 • Ben je niet beschikbaar op zaterdag 14 maart, dan kun je de nestkast nog ophalen op maandag 16 maart tussen 13.00 en 17.00 uur bij IKL (Susterderweg 31, Nieuwstadt);
 • Er wordt een bijdrage van € 3,- gevraagd voor een nestkast en bloemzaad. Deelnemers dienen dit bedrag contant (graag gepast) te voldoen bij het afhalen;
 • Aanvragen worden afgehandeld op basis van binnenkomst totdat de nestkasten/bloemzaad op zijn. Het is daardoor niet uitgesloten dat deelnemers een aanvraag hebben geplaatst, maar deze niet afgehandeld kunnen worden. Mocht dit zo zijn, ontvangt u hierover bericht.

Deze vogels hebben de eikenprocessierups op het menu

Koolmees

De koolmees, wie kent hem niet? Het is een van de meest voorkomende en opvallende vogels in Nederland. Te herkennen aan zijn gele borst en buik met doorlopende zwarte band. Met behulp van deze band kun je het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes zien; het mannetje heeft namelijk een bredere en langere streep dan het vrouwtje. Zijn kop is volledig zwart, behalve zijn witte wang. De rug is groenblauw en vleugels blauwgrijs. De koolmees heeft een leuke zang die je vooral in het voorjaar kan horen. Koolmezen zie je in de winterperiode graag bij voertafels zaden en aan vetbollen pikken, maar als ze jongen hebben zijn het insecteneters die met groot gemak de kleinste of harigste rupsen van de takken plukken. Om deze reden is de koolmees zeer nuttig in de beheersing van de eikenprocessierups.

De koolmees is een vogel die je veel ziet in tuinen en parken. Een nestkast moet opgehangen worden op plaatsen waar deze vogel vaker gezien wordt. De voorkeur gaat uit naar een rustige plek die beschut is tegen de wind. De opening naar de noord-oostzijde is daarom het meest wenselijk. Hang de nestkast op 2 tot 3 meter hoogte. Enkele mezenkasten bij elkaar heeft geen zin; in de broedtijd zijn ze namelijk agressief naar andere mezensoorten. Ons advies is om de kasten op minimaal 10 meter van elkaar af te plaatsen om directe concurrentie te voorkomen.

Bekijk nestkast

Nestkast koolmees

l 200 x b 190 x h 270 mm
Invliegopening: diameter 32 mm
Materiaal: douglas hout

Pimpelmees

Niet alleen de koolmees, maar ook de pimpelmees wordt vaak gezien in tuinen. Ook hij is een graag geziene gast op de voertafel in de wintermaanden. De pimpelmees lijkt enigszins op de koolmees, maar is echter kleiner en duidelijk te herkennen aan zijn helderblauwe kapje, vleugels en staart en gele borst en buik. Het zwarte van de koolmees ontbreekt bij de pimpelmees. Zijn lieflijke zang lijkt op een zilveren tafelbelletje. Als het gaat om voedsel bemachtigen is de pimpelmees een echte acrobaat. Ook hij voert veel rupsen aan zijn jongen. Wist je dat de pimpelmees, in tegenstelling tot andere mezen, ook zijn voedsel op de grond vangt?

De pimpelmees zie je minder vaak dan de koolmees, maar ook deze vogel zie je vaak in tuinen en parken. Een nestkast moet opgehangen worden op plaatsen waar deze vogel vaker gezien wordt. De voorkeur gaat uit naar een rustige plek die beschut is tegen de wind. De opening naar de noord-oostzijde is daarom het meest wenselijk. Hang de nestkast op 2 tot 3 meter hoogte. Enkele mezenkasten bij elkaar heeft geen zin; in de broedtijd zijn ze namelijk agressief naar andere mezensoorten. Ons advies is om de kasten op minimaal 10 meter van elkaar af te plaatsen om directe concurrentie te voorkomen.

Bekijk nestkast

Nestkast pimpelmees

l 200 x b 190 x h 270 mm
Invliegopening: diameter 28 mm
Materiaal: douglas hout

Boomklever

De boomklever is een bosvogel, toch komen we hem ook steeds vaker tegen in tuinen met grotere bomen of in een bosrijke omgeving. Wist je dat de boomklever de enige inheemse vogel is die zowel naar boven als naar beneden kan klimmen? Hij klautert behendig alle richtingen uit op boomstammen. De boomklever kun je herkennen aan zijn recht afgesneden staart, zijn opvallend zwarte oogstreep en aan het feit dat hij geen nek heeft. Zijn rug, staart en kop zijn blauwgrijs en zijn borst en buik zijn oranje/roestbruin van kleur. De boomklever is een luidruchtige vogel met luide fluittonen en roepjes; deze lijkt een beetje op een steentje dat over ijs stuitert. Met zijn spitse snavel pikt hij tussen de schors insecten en (eikenprocessie)rupsen weg.

De nestkast van de boomklever dient bij voorkeur zo hoog mogelijk in een oude boom geplaatst te worden. Kijk niet vreemd op als de nestingang volgestopt wordt met modder; dit is namelijk het teken dat de boomklever de nestingang aanpast naar zijn eigen, specifieke wensen. De nestperiode is van april tot juni, tijdens deze periode worden 1 of 2 broedsels grootgebracht.

Bekijk nestkast

Nestkast boomklever

l 180 x b 180 x h 400 mm
Invliegopening: diameter 30-90 mm
Materiaal: douglas hout

Bloemenpracht ter bestrijding van de eikenprocessierups

Niet alleen het ophangen van een nestkast heeft effect, maar minstens zo belangrijk is het creëren van een grotere landschappelijke diversiteit/variatie. Zo doen mezen zich niet alleen tegoed aan processierupsen, maar ook andere insecten staan op hun menu. Hoe diverser het aanbod van insecten in de directe nabijheid van de nestkast, hoe eerder een mezenpaartje jouw tuin uitzoekt als nestplaats. Daarnaast trekken bloemen zweefvliegen en gaasvliegen aan. Deze soorten kunnen een deel van hun leven, namelijk als larve, parasiteren op de eikenprocessierups. Na dit stadium hebben ze bloemen nodig om te overleven en dienen ze weer als voedsel voor vogels. Op deze manier is de cirkel rond; het belang van veel variatie wordt hiermee onderstreept.

Het zakje bloemzaad bevat 5 gram zaden en is geschikt voor ongeveer 4-6 m2 bloemenrand. Het inzaaien kan in het voorjaar (voor 1 mei) gebeuren op de kale grond! Dit zaad in gras zaaien heeft geen enkele zin: graszaad is namelijk veel groeikrachtiger dan het bloemzaad. Het is daarom beter om het stukje grond waar je het zaad wil zaaien, compleet vrij te maken van alle andere aanwezige grassen en kruiden. Na het zaaien hoeft het zaad niet afgedekt te worden, wel kan het licht bewaterd worden.

Aan het eind van het groeiseizoen hoeven dorre stelen niet verwijderd te worden. Diverse insecten zoeken hier namelijk een goed winterverblijf. In het begin van het volgende voorjaar kunnen deze stengels/bladeren afgeknipt worden waarna de kruiden weer uitgroeien.

Aangezien het bloemzaad (grotendeels) uit meerjarige kruiden bestaat, zal het eerste jaar nog niet alle kruiden gaan bloeien. Vanaf het tweede jaar zal het bloemzaad volledig tot ontwikkeling komen. Ook in de volgende jaren geldt dat de afgestorven kruiden bij voorkeur in het voorjaar afgeknipt moeten worden. Ingewaaid gras dient gewied te worden om de kruidenrand zo lang mogelijk te behouden.

Bloemenmengsel

Helaas, de regeling is vol!

Wil je op de reservelijst komen? Vul dan hieronder je gegevens in. Mocht er een plek vrijkomen, benaderen wij de reservelijst op basis van binnenkomst.

  Voornaam*
  Achternaam*
  Adres*
  Postcode*
  Woonplaats*
  Telefoonnummer*
  E-mailadres*

  *Verplichte velden