Gemeente Kerkrade is één van de vier pilot gemeenten van het project De Nieuwe wAarde. De Nieuwe wAarde staat voor een nieuwe visie en aanpak bij de inrichting en beheer van de openbare ruimte. Doel is het gelijktijdig realiseren van een klimaatadaptieve, biodiverse én gezonde leefomgeving. Door de integrale aanpak van deze drie uitdagingen wordt de gezamenlijke impact versterkt en neemt de (estetische) kwaliteit van de groene ruimte sterk toe.
Binnen deze aanpak wordt gezorgd voor een analyse van de huidige gebiedssituatie met betrekking tot klimaat, biodiversiteit en gezondheid. De uitkomst is een concreet plan van aanpak hoe de opgaves op het gebied van de drie uitdagingen binnen uw gebied aan te pakken. Opgevolgd door procesbegeleiding, communicatie, kennis en ondersteuning in de daadwerkelijke implementatie van de nieuwe inrichting en/of het nieuwe beheer.
Met De Nieuwe wAarde worden projecten gefaciliteerd waar, met behulp van groene oplossingen, invulling wordt gegeven aan het tegelijkertijd klimaatadaptief inrichten van de leefomgeving, versterken van de biodiversiteit én verbeteren van de lichamelijke en psychische gezondheid van mensen. De drie uitdagingen zijn ieder opgebouwd uit thema’s.
Het project opgaves geïntrigeerd aanpakt. Zo kunnen we meten of er tijdens hevige regenval overstromingen binnen een gebied zullen plaatsvinden, in wijken leggen we bijvoorbeeld een wadi aan ter voorkoming van wateroverlast en zaaien deze in met een mengsel dat goed is voor de biodiversiteit en betrekken hier burgers bij wat een effect geeft op de positieve gezondheid, naast wateroverlast brengen we groen in de wijken wat hittestress reduceert. Dit is een voorbeeld van de opgaves die ons staan te wachten, waarbij we meer toegevoegde waarde creëren door opgaves geïntrigeerd aan te pakken en daarmee een win-win situatie realiseren.
