Wilde bij onmisbaar voor ons voedsel

Het gaat slecht met de wilde bij. De helft van de 358 wilde bijen die in Nederland voorkomen zijn met uitsterven bedreigd. De grootste bedreiging waar wilde bijen mee te maken hebben is het gebrek aan voedsel en nestgelegenheid.

Wilde bijen houden niet van netjes, strak en kaal. Er zijn te weinig plekken waar de bij zich echt thuis voelt om een nest te bouwen. Dat nest is nodig om zich voort te planten. De bedreiging van de wilde bijen heeft ook grote gevolgen voor ons als mens. Zo’n 80% van ons groenten, fruit en andere eetbare gewassen zijn namelijk afhankelijk van bijen. Ze zijn daarom onmisbaar. Stichting IKL zet zich met hart en ziel in om de leefomgeving van de wilde bij te verbeteren. Ook jij kunt in actie komen en helpen om een bijvriendelijke omgeving te creëren!

IMG_7962 (1)

Gratis bloemenzaad voor de wilde bij

Het voorjaar komt naar je toe! Wilde bijen houden van bloemen. Deze mix van bloemen is speciaal bedoeld om wilde bijen te verleiden. Zaai het streekeigen zaad en geniet de hele zomer van zoemende bijen. Daarnaast profiteren ook allerlei andere dieren van de streekeigen bloemen. Vogels eten in de winter de zaden van de uitgebloeide bloemen en kleine zoogdieren zoals egels vinden er beschutting. Stichting IKL geeft 1000 gratis zakjes bloemenzaad weg. Het enige wat je hoeft te doen is het formulier in te vullen. Op is ook echt op! Wij zouden het leuk vinden als je onze Facebookpagina liked. Zo blijf je op de hoogte van alles wat er gebeurt in het landschap.

Ja, ik wil gratis bloemenzaad!

Win een mega insectenhotel!

De Provincie Limburg stelt in samenwerking met IKL een mega insectenhotel beschikbaar. Waar die moet komen te staan kun jij mede bepalen. De voorwaarde is dat het insectenhotel in een geschikte natuurlijke omgeving terechtkomt. Verder is een vereiste dat het een zichtlocatie betreft waar mensen kunnen genieten van de wilde bijen die het hotel bezoeken. Heb jij de ideale plek in gedachten? Meld ‘m dan snel aan en wie weet staat het insectenhotel binnenkort te pronken op de door jou uitgekozen plek!

Plek aanmelden
Gedeputeerde Hubert Mackus en Rob Havenith van stichting IKL bij het insectenhotel in wording Foto: Aron Nijs
Gedeputeerde Hubert Mackus en Rob Havenith van stichting IKL bij het insectenhotel in wording Foto: Aron Nijs

Nationale Bijentelling 18 & 19 april

Op 18 en 19 april vindt de Nationale Bijentelling plaats. Kom ook in actie voor de wilde bij en help de bij te beschermen. Je hoeft maar een half uurtje te tellen! Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet. Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek.

Doe mee met de telling
Download het gratis bijengidsje (PDF)

Column: bijenhotel

Vraag me niet waarom, maar ik heb het overleefd. Wat? Datgene wat de mensen ‘winter’ noemen. Mijn vrouw is al heengegaan, mijn kinderen zijn uitgevlogen, en ik werd op een dag wakker onder een hoop dorre bladeren. Ver vliegen kan ik niet meer, maar daarom hebben ze mij portier gemaakt van dit hier: een bijenhotel. Een voorbeeldig gebouw: hout, met gaatjes en daarachter lange gangen, die het verblijf voor ons wilde bijen erg prett…Ogenblikje, daar komen mijnheer en mevrouw Debie, die hebben gereserveerd.

Lees de hele column