Een ervaring voor onze jongste inwoners

Info

Deelname aan het programma is gratis voor scholen in Limburgse gemeenten die afspraken met IKL hebben gemaakt.
Omdat we de werkdag als een buitenfeestje zien hebben we graag enkele ouders bij de werkdag en nodigen we ook lokale natuurliefhebbers uit.

Informatiebladen

Docenten / groepsbegeleiding Helpende ouders / begeleiders Ouders

Schoolkinderen snoeien bomen, knippen heggen, baggeren in poelen en ruimen maaisel en zwerfvuil op. Ze klaren de klus en kijken daarna trots op het resultaat terug. Samen hebben ze het geflikt, een natuurervaring rijker en met het voornemen om terug te komen. Helaas lijkt dit steeds minder vanzelfsprekend. Kinderen die erop uit trekken om samen in de buitenlucht op avontuur te gaan. Basisscholen laat kinderen ervaren wat er te winnen is!

De afgelopen 29 jaar hebben al 74.000 kinderen in Limburg hun eigen buitendag ervaren. De kinderen van een klas die een taak krijgt gaan allemaal op hun eigen manier aan het werk. Dingen die lukken stimuleren om de volgende taak op te pakken net zoals een klasgenoot een stimulans kan zijn. Een groep kinderen die op deze manier voor een taak staat komt in de aanpakmodus. Kinderen leren al doende over dingen die op dat moment belangrijk voor ze zijn. Of het nu gaat om hoe een zaag werkt, ze samen kunnen werken of hoe de natuur rondom eruit ziet.

Aanpakken

De school komt vaak terug op dezelfde plek, zodat het hún plek wordt. Een willekeurige plek in het landschap die betekenis krijgt voor de kinderen van het dorp. Voor de kinderen is zo’n buitenactiviteit echt actief, en zeker ook spannend. Ze gaan met echt gereedschap aan de slag. Regen of koude trotseren. Brandnetels, bramen en nat gras. Zeuren helpt niet, aanpakken wel.

Wereld te winnen

De werkdag is een prima middel om snel en eenvoudig veel kinderen actief en naar buiten te krijgen. Om ze in de speel- en onderzoeksmodus te zetten, worden er opdrachten verstrekt. Dat biedt een uitdaging en zo leren ze vanzelf.

Natuurlijk worden er afspraken gemaakt over veilig werken en komt het belang van het werk voor de natuur aan de orde. Wat voorop staat is echter de eigen ervaring, de beleving van de kinderen. Hoe klaren ze de klus, hoe lossen ze problemen op, maar ook hoe vieren ze hun successen.

Naast de docent worden zo veel mogelijk ouders en lokale natuurliefhebbers bij de werkdagen betrokken. Zo wordt dit lokale landschapsfeestje met anderen gedeeld en levert inspiratie voor nieuw activiteiten.

Er is nog een wereld te winnen. We vinden dat kinderen te veel tijd achter het beeldscherm doorbrengen, te weinig buiten komen en te weinig bewegen. Dit uit zich zelfs in de mode waar spijkerbroeken al met scheuren erin verkocht worden. Vroeger kwamen scheuren vanzelf in je broek. Zou de volgende modetrend broeken met modder-vlek-print zijn?

Basisscholen in het landschap is erop gericht zo veel mogelijk kinderen in Limburg een bijzondere ervaring te bieden. Daarom geen uitgebreid of lang lesprogramma maar snelle en eenvoudig te programmeren werkdagen. Docenten zijn prima in staat deze outdoordag met andere thema;s in het onderwijsprogramma te verweven en als het niet lukt, helpen we daar graag bij.