Ieder voorjaar, zo vanaf eind februari, vindt de paddentrek plaats. Na hun winterrust gaan de dieren op weg naar het water waar ze – jaren eerder – als paddenvisje leefden en als klein padje het water verlieten. Dat water is de plaats waar ze zullen paren en hun eiersnoeren afzetten. Ook andere amfibieën zoals kikkers en salamanders maken deze reis. Bij een stijgende temperatuur worden meestal eerst de mannetjes en dan de vrouwtjes wakker.

Padden zijn amfibieën en zijn voor hun activiteit grotendeels afhankelijk van hun omgevingstemperatuur. Hoe hoger die temperatuur, hoe actiever de pad. Tijdens hun tocht naar het water moeten de padden vaak drukke verkeerswegen oversteken. Om te voorkomen dat ze doodgereden worden wordt er langs de weg een raster geplaatst met emmers. Hier worden de dieren dan tijdelijk opgevangen om vervolgens overgeplaatst te worden. Voordat de paddentrek begint moet het raster gereed zijn langs de weg geplaatst worden. Dit raster is een stijve foliewand die de padden tijdelijk moeten tegenhouden. Er zullen ook emmers ingegraven moeten worden waar de dieren zich verzamelen. Voor het plaatsen zijn vele handen nodig, voor de activiteit wordt er uitleg gegeven hoe we de klus gaan klaren. Materiaal e.d. is ter plekke aanwezig en wordt verzorgd door IKL.

Wil je ook komen helpen om het raster te plaatsen? Meld je dan aan als vrijwilliger om deel te nemen aan deze activiteit.

Deze activiteit is een samenwerking van de stichting Vrienden van de Beegderheide, Áan de Slag’ in het AZC Baexem, stichting IKL en wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Maasgouw.

Daarnaast zijn er altijd vrijwilligers nodig om te helpen bij de overzet van de kikkers, padden en salamanders om ze veilig op hun bestemming aan te laten komen. Aanmelden hiervoor bij de stichting Vrienden van de Beegderheide, Secretaris John van den Berg: jgsvandenberg@gmail.com

Aanmelden niet mogelijk

De uiterste aanmelddatum (13/02/2020 13:00) voor deze activiteit is verstreken.
Datum + Locatie

  • werkdag
    do. 13 feb 2020 13:00 - 16:00