In deze jaaropleiding ga je aan de slag om samen met een groot aantal deskundigen je eigen voedselbos ontwerp te maken. We nemen je mee door elke processtap van het ontwerp voor jouw locatie. We doen dit in een groep zodat we van elkaar leren en elkaar inspireren.  Het eindresultaat is een goed doordacht en uitgewerkt plan voor jouw succesvol voedselbos wat je zelf hebt gemaakt. Tegelijkertijd wordt je kennis over voedselbossen sterk verdiept en verbreed.

Programma

Een goed ontworpen voedselbos combineert vaak twee werelden: landbouw en natuur en functioneert door middel van een goed bodemvoedselweb én is ecologisch in balans.

In deze ontwerpcursus worden belangrijke stappen in het ontwerpproces behandeld en direct door jezelf op jouw project toegepast. Je leert rekening te houden met bodem, waterhuishouding, en microklimaat. We verdiepen de ecologische principes die belangrijk zijn voor een succesvol voedselbos, zoals goede bestuiving, bodemvruchtbaarheid en natuurlijk plaagbeheer. We combineren theorie en praktijk en ervaren het samenspel tussen biodiversiteit en rijke productiviteit van het voedselbos.

Werkvorm

We hebben gekozen voor een sterke interactieve werkvorm. We wisselen theorieblokken af met excursies in de praktijk. Elke lesdag zal daarom op een andere voedselboslocatie zijn zodat we leren van verschillende omstandigheden en uitvoeringen. Deze voorbeelden helpen je bij het ontwerp voor jouw eigen voedselbos. We ondersteunen je gedurende het jaar bij het toepassen van de theorie op je ontwerp. Onderdeel daarvan is een veldbezoek door een van de hoofddocenten aan jouw perceel in het begin van de opleiding. We maken gebruik van expert gastdocenten gedurende het jaar. Je krijgt na elke lesdag huiswerk mee gericht op je eigen perceel. De hoeveelheid tijd die je aan je huiswerk besteed bepaal je zelf. Ervaring leert des te meer energie erin gestoken wordt des beter de kwaliteit en compleetheid van je eindontwerp. Tijdens de lessen is er volop ruimte voor vragen en interactie.

Cursusdata en tijden

De lessen vinden plaats op vrijdagen waarbij vanaf 9:30 er inloop is en vanaf 10 uur de lessen aanvangen.  De lesdag duurt tot ongeveer 16:30 uur.  De lunch brengen je zelf mee. De laatste lesdag sluiten we af met een borrel en optioneel met een voedselbosdiner.

Les 1: vrijdag 26 maart Kennismaking doelstellingen en consequenties ervan, observeren en omgevingsfactoren. Excursie particulier voedselbos met zelfvoorziening en educatie.

Les 2: vrijdag 30 april Bodem en planologie (Historie, reliëf, water, wind, zon) en Excursie agrarisch voedselbos.

Les 3: vrijdag 28 mei Wet en regelgeving, vergunningen, ontwerp tools, veranderbare factoren. Excursie openbaar voedselbos tegen stad met recreatiefunctie en zelfpluk abonnementen.

Les 4: vrijdag 2 juli Randvoorwaarden, vlekkenplan, ecologie. En een excursie groot productievoedselbos en educatief voedselbos.

Les 5: vrijdag 10 september Uitwerking vlekkenplan deelplannen, longlist planten. Excursie naar een voedselbos in stedelijke omgeving.

Les 6: vrijdag 1 oktober Beplantingsplan en plantleveranciers. Excursie eerste voedselbos in Nederland met meer dan 400 eetbare soorten. Het voedselbos Arboretum.

Les 7: vrijdag 22 oktober Ontwerpen presenteren en aanplant en beheer. Afsluiting en certificaat en excursie particulier voedselbos.

Cursus locaties (onder voorbehoud)

 • Voedselbos In ’t Holt te Overloon
 • Voedselbos Ketelbroek in de Horst (Groesbeek)
 • Voedselbos Trompenburg te Rotterdam
 • Voedselbos Leuker te Baexem
 • Voedselbos Schijndel te Schijndel
 • Voedselbos Haarzuilens te Utrecht

Voor wie

De cursus is speciaal opgezet voor mensen die zelf een voedselbos willen realiseren en hulp nodig hebben bij het ontwerpen ervan.  Dit kan thuis op eigen grond zijn of elders. Je hebt wel een concreet project nodig waar je voor ontwerpt. Gedurende de cursus wordt je intensief begeleid om het ontwerp voor je eigen voedselbos te maken. Onderdeel wordt ook een locatiebezoek met een van de hoofddocenten.

Je dient aantoonbaar te beschikken over de basiskennis van een voedselbos. Dit kan via een basiscursus voedselbossen of op andere wijze via opleiding en ervaring in natuurbeheer, bosbouw, biologische landbouw e.a.. Indien de basiskennis onvoldoende aanwezig is dient eerst de basiscursus gevolgd te worden.

Als je minstens 6 van de lesdagen hebt bijgewoond en de ontwerpopdracht hebt afgerond, ontvang je een certificaat van deelname.

Door wie

De cursus wordt gegeven door 2 hoofddocenten die alle cursisten begeleiden gedurende het jaar.

Stijn Heijs van voedselbos In ’t Holt en bestuurslid stichting voedselbosbouw Nederland.

Erik Rietjens, voedselbosontwerper en projectleider Voedselbossen bij Stichting IKL in Limburg

Daarnaast zullen we gebruik maken van een aantal gastdocenten waaronder Wouter van Eck, Marc Siepmans en Max de Corte.

Aanmelding en kosten

Aanmelden kan hieronder via het aanmeldformulier. Na aanmelding ontvang je een mail in je e-mail inbox met daarin het betaalverzoek. LET OP: wil je de cursus zakelijk volgen? Meld je dan aan via het onderstaande formulier en voltooi de betaling niet via de betaallink in de e-mail die je na aanmelding ontvangt, maar stuur een mail naar ikl@ikl-limburg.nl onder vermelding van ‘aanmelding jaarcursus voedselbos’ met daarin jouw factuurgegevens. Je ontvangt dan een factuur waarmee je de betaling kunt voldoen.

De kosten voor de 7-daagse cursus zijn:

Particulier: € 980,– Euro   (incl. BTW, zonder factuur of kostenspecificatie)

Zakelijk: € 980,– Euro  excl. BTW  (oftewel €1.186,–  Euro inclusief BTW)

Heb je nog vragen?

Neem contact op met Stijn Heijs stijnheijs@outlook.com, tel 06 14 55 59 89 of Erik Rietjens, e.rietjens@ikl-limburg.nl, 06 18 88 01 91

 

Aanmelden niet mogelijk

De uiterste aanmelddatum (26/03/2021 10:00) voor deze activiteit is verstreken.
Datum + Locatie

 • lesdag 1
  vr. 26 mrt 2021 10:00 - 16:00
 • lesdag 2
  vr. 30 apr 2021 10:00 - 16:00
 • lesdag 3
  vr. 28 mei 2021 10:00 - 16:00
 • lesdag 4
  vr. 2 jul 2021 10:00 - 16:00
 • lesdag 5
  vr. 10 sep 2021 10:00 - 16:00
 • lesdag 6
  vr. 1 okt 2021 10:00 - 16:00
 • lesdag 7
  vr. 22 okt 2021 10:00 - 16:00
Georganiseerd door
Stichting IKL