Bij een voedselbos worden ecologische principes van een natuurlijk bos benut om een verrassend grote variatie aan fruit, noten en eetbaar blad en bloemen te produceren. Een voedselbos is tegelijkertijd een mooie plek waar mensen, vogels en insecten graag verblijven. Voedselbossen zijn productief zonder schadelijke inputs van kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Eenmaal aangelegd kan ook volstaan worden met weinig beheer. Een (grote) achtertuin is al als voedselbos in te richten, maar ook stadsparken en agrarische gebieden zijn zeer geschikt.

Wat leer je in de cursus?

In deze basiscursus maak je kennis met de grondbeginselen van een voedselbos. En je leert hoe je de belangrijkste inhoudelijke kennis kunt benutten in de praktijk. Je maakt kennis met de geheimen van een succesvol voedselbos, leert hoe je inspeelt op plaatselijke omstandigheden en wat passend beheer is. Ook komt er informatie over vele bijzondere eetbare plantensoorten aan bod.

Voor en door wie?

  • Voor iedereen die belangstelling heeft voor voedselbossen en daar praktisch mee aan de slag wil.
  • De cursus wordt gegeven door Stijn Heijs, bestuurslid Stichting Voedselbosbouw Nederland en eigenaar van voedselbos In ’t Holt en Erik Rietjens, voedselbosontwerper bij stichting IKL.

Waar en wanneer?

  • Woensdag 7 juli, woensdag 14 juli, woensdag 21 juli, woensdag 28 juli, woensdag 4 augustus.
  • Cursus vanaf 19:30 tot 22:00 uur met inloop vanaf 19:00 uur, locatie Leuker Voedselbos in Baexem (Midden-Limburg).
  • De eerste 3 avonden wordt theorie gegeven en de laatste twee avonden bezoeken we voedselbossen. Eén vanuit bos naar voedselbos (voedselbos “In ’t Holt”) en één vanuit maisakker naar voedselbos (Voedselbos “Ketelbroek”).
  • Kosten cursus € 200,- en aanvullend een donatie van 40,- Euro voor de stichting voedselbosbouw alles te voldoen bij aanmelding. Dus totaal 240,– Euro.

Aanmelden kan hieronder via het aanmeldformulier. Na aanmelding ontvang je een mail in je e-mail inbox met daarin het betaalverzoek. LET OP: wil je de cursus zakelijk volgen? Meld je dan aan via het onderstaande formulier en voltooi de betaling niet via de betaallink in de e-mail die je na aanmelding ontvangt, maar stuur een mail naar ikl@ikl-limburg.nl onder vermelding van ‘aanmelding basiscursus voedselbossen 7 juli’ met daarin jouw factuurgegevens. Je ontvangt dan 2/3 weken voor aanvang van de cursus een factuur waarmee je de betaling kunt voldoen.

Verlaagd tarief deelname is soms beschikbaar op verzoek voor deelnemers met beperkt of geen inkomen.

Vragen over deze cursus? Neem contact op met Erik Rietjens: e.rietjens@ikl-limburg.nl of 06 18 88 01 91

Aanmelden: Basiscursus voedselbossen

Uiterste aanmelddatum: 07/07/2021 19:30


Met een account kun je eenvoudiger aanmelden voor activiteiten en heb je online inzage in je aanmeldingen. inloggen of account aanmaken


De prijs voor deelname is €240 per deelnemer. Na aanmelding ontvang je per mail een betaalinstructie.
1 deelnemer(s) × €240 = €240

* Ik ga akkoord met de voorwaarden (nieuw scherm).
Datum + Locatie

  • wo. 7 jul 2021 19:30 - 22:00
Georganiseerd door
Stichting IKL