Nieuwe natuur van heden, ontmoet het verleden

Vertrekpunt

Gemeenschapshuis ‘t Luukske, Catharinastraat 49 te Wellerlooi

Praktisch

De folder van dit ommetje is bij het gemeenschapshuis af te halen. Hierin staat ook de routekaart afgebeeld.

Lengte route: 7,4 km • Tijd: ongeveer 2 uur

Dit ommetje is een initiatief van het Archief de Loi van Wellerlooi, waardoor er onderweg ook aandacht is voor de historische aspecten die er langs de wandeling te zien zijn of waarover wat te vertellen is. De realisatie kwam tot stand door samenwerking van het archief met enkele natuurgidsen. Ommetje de Loi werd als eerste ommetje geopend door deputé Patrick van der Broeck op 14 mei 2015.
De provincie Limburg financierde dit project en het werd gefaciliteerd door het IVN en IKL. Het doel van de provincie Limburg is om aandacht te vragen voor de ontwikkeling van nieuwe natuur en deze te promoten.

Beschrijving

De route kan ook zonder folder gelopen worden omdat deze bewegwijzerd is door paaltjes met een blauw embleem “de Loi” erop afgebeeld. De paaltjes staan links van de weg op plaatsen waar van richting veranderd moet worden of anderszins onduidelijkheid kan zijn. Het ommetje is goed begaanbaar, in het begin is er een enkele beklimming van een paraboolduin. Verderop voert de route vlak langs de Maas, waar het bij nat weer wel wat drassig kan zijn. Hier is als alternatief de mogelijkheid om dit stukje over de verharde weg te lopen.