Een natuur- en cultuurhistorische wandeling

Vertrekpunt

De laathof, Langstraat 3, Mesch

Praktisch

De route is helaas niet geschikt voor rolstoelen, scootmobiel of kinderwagens

Bij nat weer stevig schoeisel aanbevolen

Download het ommetje (PDF)

Lengte route: 7,5 of 4 km • Tijd: ongeveer 2 uur

De bedoeling van dit ommetje is om te genieten van het landschap met uitleg over dit landschap, de bijzondere natuur en cultuurhistorie, gezien door de ogen van gidsen van IVN-Eijsden (Instituut Voor Natuureducatie en Duurzaamheid). Het ommetje start vanuit het kerkdorp Mesch, behorende tot de gemeente Eijsden-Margraten. Het loopt via historische bebouwing naar het buitengebied met Steenberg (Sjtejneberg), landgoed ‘De Waardhoff’, ‘Uitzichtpunt Mescherheide’ langs de Heiweg en eventueel het Mescher Plukbos. Speciaal voor deze route zijn wandelwegen met elkaar verbonden. U kunt kiezen uit een lange route van ca. 7,5 km (route 1), een verkorte route van ca. 4 km (route 2) en beide met de mogelijkheid een extra lus van 1 km door het Mescher Plukbos te lopen. Onderweg maken we kennis met Landgoed ‘De Waardhoff’ bestaande uit kleine landschapselementen als boomgaard, graft, grub, waterbuffer, bloemrijke akker, hellingbosje en mooie uitzichten over het Maasdal, de Voerstreek en het Land van Herve. Vanaf verschillende bankjes in dit landgoed kunt u genieten van deze uitzichten. Ook staan we stil bij wijngaard, holle weg, wegkruisen, en de uitzichttoren op de Mescherheide met uitleg over historische markante punten.

Beschrijving

De wandeling start in Mesch langs monumentale boerderijen en een van de oudste kerkjes van Nederland.
Na twee keer de beek de Voer overgestoken te zijn, lopen we via een holle weg met dassenburchten tot aan een regenwaterbuffer omhoog. Via een hek en een educatiebord over zoogdieren en de das betreden we landgoed ‘De Waardhoff ‘. Via een grub, vliegend hert stobbes, een trap in het hellingbos en een bankje komen we uit op een bloemrijke akker en nog iets hoger in een weide met fruitbomen met een prachtig uitzicht op Mesch, Voerstreek en land van Herve in België. Verder langs het insectenhotel met een prieel met educatieborden over flora, bijen, vlinders, bodemdieren, een jaarkalender en een memoryspel goed voor een langere pauze voor wandelaars met kinderen. Verderop – niet op de route – nog een vogelkijkwand met informatie over vogels. Na een klim door de weide omhoog, met bovenaan in de weide een bankje met informatie over bomen en struiken, om nogmaals van het uitzicht te genieten, lopen we via de pruimen- en kersenbomen weer door het hek, ‘De Waardhoff’ uit.
De drukke Heiweg oversteken langs een bloemrijke berm met kalkminnende planten, een oude wandelweg in met ook hier uitzichten op Mesch en de Belgische Pietersberg en langs boomgaarden o.a. van het Limburgs Landschap tot op een T-splitsing. Hier moet men kiezen voor 2x linksaf terug naar Mesch (totaal 4 km) of rechts af via de uitzichttoren op de Mescherheide, archeologische sites en wijngaard terug via de holle weg naar Mesch (totaal 7 km).
Voor meer details zie wandelboekje Mescher Ommetje voor 8 euro te koop bij de horeca, sommige VVV-s en bij IVN Eijsden. Voor meer detailgegevens, educatiepanelen en foto’s zie www.waardhoff.nl