Geniet van het mooie beekdallandschap langs de Geleenbeek

Vertrekpunt

Start bij de Weltermolen (achter de kerk van Welten)

Praktisch

Parkeren in Welten bij de Plusmarkt Op de Doom

Lengte route: 7 km

Geniet van het mooie beekdallandschap langs de Geleenbeek tijdens deze bloesemwandeling. De route loopt vanuit de Weltermolen door het beekdal aan de zuidzijde van Heerlen. Hier loop je rond de kleine dorpjes Welten en Benzenrade die nog alle kenmerken hebben van de rustieke dorpjes die zij vroeger eens waren en waar de omringende hoogstamboomgaardjes nog duidelijk aanwezig zijn. In de boomgaard bij de Weltermolen zijn enkele appelbomen aangeplant van het ras “Jansen van Welten”. Een appelras dat rond 1850 in Welten ontdekt werdIn de hoogstamboomgaard de “Loorenhof” kun je het op authentieke wijze gebouwde “Bakkes” bewonderen. 

Beschrijving

Loop langs de vijver en dan de eerste weg rechts, het voetpad op. Op de 3-sprong rechts het voetpad aanhouden. Op de Y-splitsing links aanhouden.

Aan het eind van het voetpad ga je het talud op naar de weg.

Aan de overkant vervolg je het pad.

Na 300 m. ziet men links Auberge de Rousch, oorspronkelijk een hoeve.

Op verharde weg rechts.

Eerste weg links, voetpad op. Na enkele meters rechts het lange pad op. Alsmaar rechtdoor.

Aan het eind van het pad komt men op de Kloosterkensweg. Hier links en via de weg het viaduct onderdoor richting Benzenrade. Hier doorlopen en bij de kapel links aanhouden. Aan het eind van de weg rechts aanhouden en het voetpad omhoog volgen. Het pad gaat via de wei richting Imstenraderbos. Via de doorgang in de omheining verlaat men de wei en loopt rechtdoor.

Vervolgens bij T-splitsing links de veldweg op. Overgang naar verharde weg waar men links Hof Imstenrade ziet. Hierna ziet men links het klooster met park. Einde van de weg rechtsaf, het fietspad op. Direct na het viaduct rechts het voetpad op. Op het eind van dit pad ga je langs drie betonnen paaltjes. Het pad oversteken en richting boerderij lopen. Op verharde weg links. Op T-splitsing rechts. Na circa 10 m. links het graspad in met aan weerszijden laagstam.

Na de boomgaard volg je het smalle pad tussen de weilanden. Bij doorgang rechtdoor lopen.

Route bij drie palen (geel, blauw en groen) rechts door weiland naar beneden. Rechts aanhouden en paadje in dat langs bosrand loopt.

Rechts kom je langs oude kalkovens en de groeve Putberg waar mergelsteen werd gewonnen.

Vervolg voetpad door bos en aan het eind van het bos links de verharde weg op.

Onderaan de weg rechts het viaduct onderdoor. 200 m. na het viaduct de weg rechts omhoog ingaan. In Benzenrade, bij bocht in de weg naar rechts rechtdoor het voetpad nemen. Via het voetpad om de oude boomgaard heenlopen door links af te slaan. Het pad blijven volgen tot aan de verharde weg. Deze oversteken en weer het voetpad nemen. Bij viersprong rechtdoor en hierna bij T-splitsing rechtsaf en de weg oversteken. Tichelbeekstraat inlopen en bij hoeve De Doom links het voetpad nemen.

Hierna via de weg Welten inlopen richting kerk naar het startpunt.