Natuurlijke rijkdom
Wist je dat…
- …de boomgaarden zorgen voor groene gordels rond onze dorpen
- …ze van groot belang zijn voor veel diersoorten
Snoeikennis opdoen?
Op een praktische en veilige manier leren wij u hoe het beheer aan fruitbomen uitgevoerd kan worden. Het doel hierbij is de bomen middels gerichte snoei duurzaam te beheren en daarbij het boomgaardperceel zodanig in te richten en te beheren dat dit een blijvende plek is met een hoge biodiversiteit.
SnoeicursussenIKL heeft in de afgelopen jaren al meer dan 2.550 hoogstamboomgaarden onderhouden en herstelt
In de huisweides rondom de Limburgse dorpen pronken de hoogstamfruitbomen. Elk voorjaar pronken zij met hun bloesempracht. Voor insecten en bijen betekent dit een overvloed aan stuifmeel en nectar. Voor toeristen een reden om Limburg te bezoeken. En voor de eigenaar het uitzicht op een rijke oogst. Er is nog meer. De boomgaarden zorgen voor groene gordels rond onze dorpen. Hierdoor ontstaat een beter leefklimaat in het dorp zelf.
Aanvankelijk werd alleen fruit geteeld in kasteel- en kloostertuinen. Pas in de late Middeleeuwen verschijnt er ook fruit bij boerderijen. In Zuid-Limburg groeide de hoogstamfruitteelt uit tot een belangrijke inkomstenbron voor de boeren. Door de intrede van laagstamfruit werden hoogstamboomgaarden overbodig. Om erger te voorkomen werd in 1986 door het IKL een redding campagne opgestart. Nieuwe hoogstambomen werden geplant en oude waardevolle boomgaarden werden opgeknapt. De hoogstambomen kennen vele verschillende soorten fruitrassen en vele verraden ook nu nog hun afkomst: Gronsvelder Klumpkes, Reinette van Magraten, Reinette van Thorn, Sevenummer Striepke, Schimmerts Rosenblaadje, Kelmonder grijske en de Puther Dikke.

Natuurlijk rijkdom
Hoogstamboomgaarden zijn niet alleen mooi, zij leveren ook een belangrijke bijdrage aan de natuurlijke rijkdom. Omdat het grasland van de boomgaard niet wordt bewerkt heeft zich hier een rijk bodemleven kunnen ontwikkelen. Voor veel insecten is dit van levensbelang omdat dit vaak de enige plekken in de omgeving zijn waar zij hun gehele levenscyclus nog ongestoord kunnen volbrengen. Die insecten vormen op hun beurt het voedsel voor een rijke en vooral ook gevarieerde dierenwereld, zeker als de boomgaard omzoomd is door een landschappelijke haag, knotbomen en, om het plaatje helemaal compleet te maken, met een drinkpoel voor het vee. Soorten als geelgors, grauwe klauwier, steenuil, das en egel waarderen de grote variatie en vinden er een onderkomen.

Bloesem
De bloesem is natuurlijk een verhaal apart. Vanaf eind maart beginnen de boomgaarden wit-roze te kleuren met achtereenvolgens pruimen, kersen, peren en als laatste de appelsoorten. Oude appelrassen zoals de sterappel bloeien zelfs tot medio mei. Het is een eldorado voor bestuivers als de honingbij en voor iedereen die het zien wil een lust voor het oog.
