Klimaatbestendige voortuinen

Wist je dat…

  • …groen een belangrijke rol heeft in de waterhuishouding?
  • …groen verkoelend werkt in de bebouwde omgeving?
  • …groen een positief effect heeft op de luchtkwaliteit?
  • …uitzicht op groen de hersenen laat ontspannen? Groen is positief voor de gezondheid
Vergroenen voortuin (PDF)

Door voortuinen te vergroenen worden ze levendiger, aantrekkelijker en klimaatbestendig

Door klimaatverandering worden regenbuien steeds extremer. Elke vierkante meter steen die wordt vervangen voor groen helpt. Het water komt niet rechtstreeks in de riolering terecht, maar kan in de bodem wegzakken. Hierdoor wordt het riool ontlast en kan het de piekbuien beter opvangen, waardoor er minder wateroverlast ontstaat. Meer groen in de voortuin draagt daarnaast bij aan meer biodiversiteit en het tegengaan van hittestress. Met het weghalen van stenen biedt je meer ruimte aan planten en dieren en houd je je tuin koeler op hete zomerse dagen. Lees snel verder hoe jij je tuin kunt vergroenen!

Stenen eruit, groen erin!

Stenen verwijderen

Het begin om de stenen te verwijderen kun je maken door een steen er uit te wrikken met de punt van een schep of een breekijzer. Soms is het mogelijk om stenen aan de rand (bijv. halve stenen) te gebruiken om de kanten van het plantvak netjes af te werken. Je kunt de stenen hergebruiken door ze als een muurtje op te stapelen rondom het plantvak.

Zand doorspitten

Onder de stenen zit vaak een laag ‘stabilisatiezand’. Het is het beste deze laag goed door de ondergrond te spitten. Je kunt dan eventueel een beetje stabilisatiezand verwijderen. Doet dit ruim van te voren zodat de grond nog een beetje kan inklinken. Dit zorgt ervoor dat het water straks goed in de bodem kan zakken en de planten goed kunnen wortelen.

Compost toevoegen

Om de planten een vliegende start te geven is het belangrijk goede compost (niet potgrond of tuinaarde) te mengen door de grond. Deze is te koop bij diverse tuincentra of online te bestellen.
Rekenvoorbeeld per 1m2:
plantgat 6 cm diep = 60 ltr compost
plantgat 8 cm diep = 80 ltr compost
plantgat 10 cm diep = 100 ltr compost

Aanplanten

De planten goed aanplanten zorgt ervoor dat ze beter kunnen aarden. Om te zien hoe je dit het beste kunt doen hebben wij een korte video gemaakt. Deze video kun je hieronder bekijken.

Water geven

Je planten gaan pas echt goed groeien als je ze regelmatig water geeft. Tot de winter geef je bij meer dan 25 °C dagelijks water. Bij lagere temperaturen en regen voel je even aan de grond; is die nog vochtig, dan hoef je geen water te geven.

Plantinstructie

Zorg voor planten

Onkruid wieden

Om er voor te zorgen dat je plantjes goed kunnen groeien is het belangrijk om in het eerste jaar regelmatig onkruid te wieden. Het makkelijkste gaat dit door ze met wortel uit te trekken en het groen in de groenbak te gooien.

Voorjaarsonderhoud

In het voorjaar is het goed om even de ‘bezem’ door de tuin te halen. Bruine en afgestorven planten mag je dan een paar centimeter boven de grondt afknippen. Het frisse jonge groen groeit daarna vanzelf weer aan. Daarnaast is het goed om afgevallen blad van de grond te verwijderen en eventueel onkruid te verwijderen. Dit onderhoud voor je bij voorkeur in het (vroege) voorjaar uit zodat insecten kunnen overwinteren tussen de planten.

Water geven

Ook wanneer de planten al langer staan blijft het belangrijk om wat te geven wanneer het erg warm of lang droog is.

Aanplanten

De planten goed aanplanten zorgt ervoor dat ze beter kunnen aarden. Om te zien hoe je dit het beste kunt doen hebben wij een korte video gemaakt. Deze video kun je hieronder bekijken.

Snoeien

De meeste struiken hoef je niet vaak te snoeien. Worden ze te groot dan kun je in het vroege voorjaar of najaar snoeien wanneer het niet vriest. Knip dan niet meer dan 1/3 van de struik weg. Voor veel bloei en de ontwikkeling van de plant is het ook goed om uitgebloeide bloemstengels uit de plant te knippen, vaak bloeit de plant dan nog een keer!