Strooizout is gevaarlijk voor tuinvogels

Wist je dat…

  • …strooizout zich vermengt met water uit sneeuw of ijs en zich hierdoor pekel vormt?
  • …vogels een grote hoeveelheid zout binnenkrijgen als ze van smeltwater drinken?
  • …je beter met zand of houtsnippers kunt strooien in plaats van strooizout?
  • …je tijdens vorstperiodes het beste elke dag een vers bakje water neer kunt zetten voor vogels?

Als de vorst inzet helpen veel mensen de tuinvogels een handje door het aanbieden van voedsel. Natuurlijk is het nog beter om te zorgen dat jouw tuin ook natuurlijke voeding biedt. Maar hoe dan ook de tuin vogels worden op deze koude dag niet vergeten! Dat is goed ook want met deze koude nachten kan een klein vogeltje in één nacht tot wel 10 a 15% van haar lichaamsgewicht verliezen.

Iets dat vaak vergeten wordt tijdens deze kou is het aanbieden van water, waardoor vogels sterven aan vochtgebrek. Het water dat voorhanden is is vaak niet goed voor ze. Dit komt door de miljoenen kilo’s strooizout die gebruikt worden om onze wegen in Limburg veilig te houden (laten we vooropstellen dat veilig van a naar b kunnen noodzakelijk is). En naast gemeente, Rijkswaterstaat en aannemers strooien ook veel burgers mee. Dat zout vermengt met het water waardoor en een pekelwater ontstaat. Deze pekel heeft een lager vriespunt waardoor het minder snel vastvriest en dus ook minder glad wordt.

Door het strooizout ontstaan plassen met pekelwater op het wegdek of op verharding. Omdat er zo weinig water aangeboden wordt is dit een ideale drinkplek voor vogels. Echter dit water is zout! Daardoor worden de vogels ziek en suf en krijgen ze alleen maar meer dorst. En met deze koude omstandigheden kan dat dit de dood betekenen voor veel tuinvogels.

Zorg ervoor dat je veilig drinkwater aanbiedt in jouw tuin! Ook tijdens de vorst.