Egels zijn nuttige en welkome gasten in de tuin

Wist je dat…

  • …egels kaal worden geboren? Na een uur komen er al stekels door de huid heen
  • …egels hard kunnen rennen? Ze halen een maximum snelheid van wel twee meter per seconde
  • …een egel tot 40 slakken per nacht kan eten?
  • …je een egelhuis met rust moet laten? De egel wil niet gestoord worden tijdens zijn winterslaap
  • …egels af en toe wakker worden in hun winterslaap? Het kan dus goed dat je een egels soms ziet rondscharrelen in je tuin
Bestel een egelhuis

Egels zijn bekend om hun stekels op hun rug en kop. Een egel heeft ongeveer 6000 stekels. Egels zijn de enige zoogdieren die zich kunnen oprollen. Dat doen ze als ze zich bedreigd voelen. Eenmaal in deze houding kunnen ze wel een paar uur zo blijven liggen. Deze stekelige beestjes hebben zwarte bolle schitter oogjes, maar zijn bijziend. Daarentegen kunnen ze wel heel goed ruiken en horen.

Winterslaap

Rond eind november gaan de oudere egels in winterslaap. De jongere egels gaan pas in winterslaap wanneer het echt heel koud wordt. Tijdens de winterslaap stopt hun spijsvertering, vertraagt de hartslag en ademhaling en neemt hun lichaamstemperatuur af van 35 graden tot maar 10 graden. In de zomer bouwt de egel zijn vetreserves flink op, dit vet verbruikt hij in de winter om zichzelf warm en in leven te houden.

Een egelvriendelijke tuin

Een egel houdt niet van een opgeruimde tuin. Laat in de herfst en in het voorjaar dorre bladeren liggen. Onder het bladerdek houden zich bodeminsecten schuil; voedsel voor egels, maar ook andere dieren zoals vogels. Daarnaast composteren bladeren na verloop van tijd, wat ook voor planten als meststof werkt. Dat betekent dus dat je niet hoeft te bemesten. Wil je toch blad opruimen? Geef egels dan een veilige plek met een eigen egelhuis. Zo komen ze veilig hun winterslaap door!

Zorg ook voor openingen in de tuin afrastering zodat de egel naar een andere tuin kan om voedsel te zoeken. Het mannetje wandelt zo ongeveer vijf kilometer per nacht en het vrouwtje houdt het bij twee kilometer, deze afstanden worden afgelegd om voedsel te zoeken. De egel blijft in de buurt als er voedsel voor handen is (bijvoorbeeld als je de egel bijvoert). Dan volgen ze elke avond hun vaste route.

Geef een egel nóóit melk, hiervan worden ze ziek. Als je de egel wil bijvoeren kun je het beste egelvoer kopen, verkrijgbaar in mening tuinwinkel óf je geeft katten of hondenbrokken, daar zijn ze ook gek op. Gif is funest voor de egel. Slakkengif is het grootste gevaar, omdat de egel een echte escargot liefhebber is.