Vanaf half oktober kunnen de vruchten van de sleedoorn geplukt worden. Wees er op tijd bij want anders zijn de kramsvogels en lijsterachtige je voor!

Ingrediënten:

  • 2,5 kilo sleedoornbessen
  • 2 kilo suiker
  • 500 gram appels (bij voorkeur oude rassen)

Materiaal:

  • Potjes
  • Pan
  • Pollepel
  • Weegschaal

Bereidingstijd: 2,5 uur • Voorbereidingstijd: een nacht en eventueel twee dagen

Bereiding

Pluk de sleedoornbessen van de sleedoornstruik. Doe dit bij voorkeur na de eerste nachtvorst duurt het te lang tot het vriest, Pluk dan de bessen en stop de vruchten in de diepvriezer voor twee dagen.

Was de vruchten goed, verwijder eventueel slechte bessen eruit.
Leg de vruchten in heet water en laat ze een nacht weken.
Giet de bessen af en doe ze één voor één in een pan.
Haal de pitten er uit.
Rasp de appels (neem bij voorkeur oude rassen als Sterappel, Keulenman. Gronsvelder Klompje kom je hier niet aan kun je ook gewoon appels uit de supermarkt nemen).
Voeg de rasp bij de bessen.
Breng het geheel aan de kook en laat het enkele tellen borrelend doorkoken.
Voeg de suiker toe en laat het dan even inkoken.
Laat het nog even verder inkoken, wanneer het geheel nog te dun is.

Sleedoorn (Prunus spinoza)