Lekker verse ”proemevlaai”!

Ingrediënten:

  • 250 gram bloem
  • 1 ei
  • 20 gram suiker
  • 20 gram verse gist of 7 gram droge gist (1 zakje)
  • 75 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 2 el paneermeel
  • 2 el extra suiker
  • 100 ml melk (kamertemperatuur)
  • 1 tl zout
  • ca. 1 kilo kwetsen (bakpruimen)

Materiaal:

  • Lage vorm (vlaaimodel) Ø27 cm

Tip!

Zet onderin de oven een ovenvast schaaltje met water. Dit zorgt ervoor dat de korst niet te snel hard wordt.

Bereidingstijd: 45 min • Extra tijd: 1,5 uur • Baktijd: 20-30 min

Bereiding

Los de suiker en de gist op in de helft van de melk en laat 15 minuten staan. Meng de bloem, het ei, de rest van de melk met het gistmengsel, voeg het zout het laatste toe en meng en kneed alles goed tot een mooie deegbal. Laat de deegbal een uur rijzen op een warme plaats met een plastic folie over de kom.

Terwijl het deeg aan het rijzen is maak je de pruimen schoon. Ontpit ze en halveer ze. Vet de vlaaivorm in met bakspray of boter. Bestrooi de werkplek met een beetje bloem en rol daarop het de gerezen deegbal uit in een grote cirkel die voldoende groot is voor de vlaaivorm plus de opstaande rand. Breng het deeg over in de vorm en druk het voorzichtig aan. Het overtoliige deeg kun je er af snijden. Prik met een vork een aantal gaatjes in het deeg. Laat het deeg opnieuw 30 minuten rijzen.

Verwarm tussendoor de oven voor op 175 graden. Leg de pruimen in een rond patroon op de bodem van de vlaaivorm. Bestrooi ze met een beetje suiker. Bak de pruimenvlaai gaar tot de rand mooi bruin kleurt (20-30 minuten).