Een vitaal ecosysteem

In het kort

voor wie:
Voor agrariërs, vrijwilligers en andere enthousiastelingen

waarom:
Voedselbossen leveren een belangrijke bijdrage aan het oplossen van het klimaatprobleem.

contactpersoon:
Erik Rietjens

project partners:
Stichting Voedselbosbouw Nederland
Green Deal Voedselbossen

Cursussen

Jaarcursus Ontwerp je eigen voedselbos (voorjaar 2021)

Bekijken

Basiscursussen voedselbossen (voorjaar / zomer 2021)

Bekijken

Boek: Mirabelles Voedselbos

Mirabelle is een jong meisje dat droomt van een voedselbos. Een voedselbos voor haarzelf én haar omgeving. Ze wandelt door haar dorp en verzamelt zaden, ondersteuning en advies voor haar droombos. Dit inspirerende, educatieve kinderboek voor jong en oud gaat over een natuurlijke leefomgeving, durven dromen en manifesteren.

Lees meer over het boek

Een prachtige manier van het laten groeien van eetbare bloemen, fruit, noten, zaden en nog veel meer…

Een voedselbos is een vitaal ecosysteem dat door mensen is ontworpen naar het voorbeeld van een natuurlijk bos met het doel voedsel te produceren. Onderscheidende kenmerken van een voedselbos zijn: een vegetatielaag met hoge kruinbomen, minimaal drie andere vegetatielagen, een rijk bosbodemleven en een robuuste omvang. Een voedselbos herbergt een rijk geschakeerde, snel toenemende biodiversiteit.

Diverse vegetatielagen

IKL ontwerpt en plant samen met de toekomstige beheerder(s) voedselbossen voor mens en natuur. We ontwerpen een voedselbos naar het voorbeeld van een natuurlijk bos met diverse vegetatielagen waarin meerjarige eetbare soorten domineren. De diversiteit gaat van bomen, struiken, kruiden en knol- en wortelgewassen tot bodembedekkers, klimplanten en schimmels. Daarbij zorgen we ook voor waardevolle landschapselementen zoals hagen, houtwallen en poelen
waardoor een voedselbos langzamerhand de rijke, gelaagde structuur krijgt die ook in een natuurlijk bos aanwezig is. Geen enkel voedselbos is hetzelfde. De ligging in het landschap, de huidige bestemming en de doelstelling van de beheerder(s) zijn slechts enkele van de variabele die invloed kunnen hebben op de invulling van het voedselbos en het proces. Iedere locatie verdient een frisse blik en kent een specifieke invulling. IKL kijkt uit naar een vruchtbare samenwerking!

  • Afhankelijk van het seizoen varieert de oogst van diverse soorten fruit, noten, zaden en groenten tot wortels, knollen, paddenstoelen, eetbare bloemen en honing.
  • Een vitaal voedselboslevert een rijke ‘oogst’ op aan hoogwaardige natuur, aantrekkelijk landschap en andere nuttige producten zoals hout, medicinale kruiden en zaai- en plantgoed.
  • Een voedselbos is met andere woorden een hartverwarmende verzoening van natuur en landbouw.

Dit is mogelijk interessant:

Prioritaire soortenBiodiversiteit op bedrijventerreinenEikelmuis