Een heg knippen voor €2,72 per meter, een fruitboom snoeien voor €16,18, hakhoutbeheer uitvoeren in een bosje €0,07 per m2. Dit zijn vergoedingen die je kunt ontvangen voor het beheer van landschapelementen via het subsidiestelsel natuur en landschap (SNL)

Vanaf eind jaren zeventig wordt al betaald voor het onderhoud aan het landschap. Gaandeweg zijn de beheermaatregelen aangescherpt en de vergoedingen verfijnd. Soms gebaseerd op tijdstudies maar ook op ervaringen van deskundigen. De beheer- en vergoedingenboom is daardoor stevig gegroeid en is toe aan een snoeibeurt… of toch niet?

De Taakgroep index SNL en BIJ12 onderzoeken iedere vijf jaar of de standaardkostprijzen op orde zijn. Van juli tot november 2015 heeft stichting IKL in opdracht van BIJ12 de vergoedingen van natuur- en landschapsbeheer geëvalueerd. Dit hebben wij niet alleen gedaan. IKL heeft middels een digitaal platform, enquetes en workshops zoveel mogelijk ook deskundigen uit de vakwereld betrokken.

In het rapport kunt u de resultaten lezen van deze evaluatie. Na de prettige samenwerking en een succesvolle afronding van dit project onderzoekt IKL dit voorjaar de onderdelen historische tuinen, forten en groeves. Voor dit project passen wij dezelfde methode toe als in het voorgaande traject.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met f.blezer@ikl-limburg.nl