IKL helpt vrijwilligers met:

Maak Limburg mee

Doeners in het landschap voelen zich buiten beter. Als je buiten aan de slag gaat, zal je merken dat dit beter werkt als je dit samen met anderen doet. Een dag buiten bezig zijn levert je een voldaan gevoel, een goede conditie en een frisse neus. Daarnaast zal je merken dat je hoofd tot rust is gekomen en met een lach op je gezicht zal je nog lang terugdenken aan die leuke dag in de natuur.  Wil je meedoen? Kijk in de agenda welke activiteiten de komende tijd bij jou in de buurt op het programma staan.

Zelf een natuurwerkdag organiseren?

Wil je samen met de buurtvereniging, je collega’s of familie een eigen natuurwerkdag meemaken en zelf organiseren. IKL kan u advies geven over landschapsonderhoud en kan ook helpen om de activiteit te organiseren. Er is gereedschap in overvloed, er zijn diverse cursussen op het gebied van (historisch)landschapsbeheer. Maar ook voor advies op het  gebied van wet- en regelgeving, subsidies en veiligheid kan je bij ons terecht. Daarnaast bestaat het IKL team uit deskundigen met passie voor landschap, erfgoed, flora en fauna. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Agenda

Bekijk welke activiteiten de komende tijd op het programma staan.

Ervaringen:

“Met de tips die ik tijdens de snoeicursus heb meegekregen ben ik vol vertrouwen en nieuwe kennis begonnen aan mijn eigen boom-gaard.”

René Dols

Buurtbewoner, Geulle

“Het poeltje opschonen is ieder jaar weer een feest voor de kinderen: op de fiets naar de plek, overleg en samenwerken, leren over snoeien en welke materialen je gebruikt.”

Emile Mintjens

leraar, basisschool Antonius in Buggenum

“Venrayse vrijwilligers wilden meer zelf doen. Dat heeft veel opgeleverd. Een kachelhoutbrigade, opgericht met ondersteuning van IKL en een trimparcours, aangelegd door de dorpsraad van Wanssum. Plus extra handen en veel enthousiasme.”

Marion de Bresser

Ambtenaar, gemeente Venray

Werkgroepen van IKL

Hakhoutbrigades

Heb je een kachel of open haard? Dan is het belangrijk dat je houtvoorraad tijdig is aangevuld zodat het in de zomer goed kan drogen. Wil je het hout voor je kachel uit de buurt en helemaal zelf zagen, kloven en stapelen? Dat kan door je aan te sluiten bij één van de hakhoutbrigades van IKL. Dankzij dit werk heb je niet alleen hout voor thuis maar lever je tevens een bijdrage aan het herstel en beheer van natuurgebieden. Het enige waar je voor hoeft te zorgen is een goede werkers mentaliteit en een aanhanger zodat je het hout mee naar huis kan nemen. Want wat is er nou fijner dan de gezelligheid en warmte van een haardvuur tijdens de donkere dagen.

In Limburg zijn in de wintermaanden hakhoutbrigades werkzaam in onder Roermond, Stein en Venray.  Wil je weten wanneer de komende tijd hakhoutbrigades aan het werk zijn? Klik dan hier.

Hoogstambrigades

Fruitbomen moeten regelmatig gesnoeid worden. Het snoeien van hoogstamfruitbomen hoeft niet moeilijk te zijn, maar als beginner kan je tijdens het werk voor vele vragen komen te staan. Waar let je op bij de snoei van een oude boom? Hoe vorm je een jonge boom zodat deze later een mooie kroon heeft. En hoe houdt je een boom gezond? Bij IKL kan je snoeicursussen volgen om de basis onder de knie te krijgen. Tijdens deze cursus komt in theorie en praktijk het complete onderhoud van boomgaarden aan de orde. Een andere mogelijkheid is door je aan te sluiten bij een hoogstambrigade bij jou in de buurt. Deze brigades helpen elkaar met het snoeien van de fruitbomen. Vele handen maken licht werk en vanelkaar leer je nieuwe technieken. In Limburg zijn vele hoogstamgroepen actief. Wil je weten wanneer de komende tijd activiteiten staan gepland? Klik dan hier.

Natuurwerkdagen scholen

Tijdens natuurwerkdagen voor scholen maken leerlingen op een spannende manier de natuur mee. Daarbij is het Limburgse landschap het decor en gebruiken we echt gereedschap. Met zagen, takkenscharen en hooivorken werken de leerlingen aan hun omgeving. Wij organiseren al 25 jaar natuurwerkdagen voor zowel basisscholen als voor het voortgezet onderwijs. Al meer dan 60.000 leerlingen hebben op deze manier Limburg mee gemaakt. Zij doen tijdens deze activiteit waardevolle ervaringen op. Het buiten werken aan een gezamenlijk doel lokt hen uit om buiten hun patroon en comfortzone te treden. Zo leren zij op een geheel andere wijze meer over zichzelf en over samenwerken. Met dit project sluiten we aan op de maatschappelijke stages voor leerlingen van voortgezet onderwijs en kerndoelen van basisscholen op het vlak van Mens en Samenleving en Natuur, Techniek en Ruimte. Wilt u met een schoolklas meedoen? Neem dan contact met ons op.

Teambuilding in de natuur

Ga bomen zagen en knopen doorhakken. Samen opzoek gaan naar de dynamiek die ontstaat als je als groep uit de dagelijkse comfort-zone gaat. Als groep teruggaan naar de basis, weg van alle hectiek, routine en media. Met tijd en ruimte voor elkaar en nieuwe ideeën. Terug naar de basis van interactie, communicatie en samenwerken.

Wilt je op een heel andere manier een teambuilding meemaken en een bijdrage leveren aan de maatschappij? Dat kan tijdens een bedrijfsuitje of teambuilding in de natuur bij stichting IKL.

Meer weten over het werk met vrijwilligers van IKL?

 

Neem contact op met IKL