Simpelveld verkent haar grondgebied door een toeristische bril. De 16 km2 en ruim 10.000 inwoners omvattende gemeente is trots op haar rijke cultuurhistorie. Ze telt heel wat Rijksmonumenten en bijzondere plekjes, zoals het gehucht De Huls en Vrouwenheide waarvan men vroeger dacht dat ze het hoogste punt van Nederland vormden. Het stijgingspercentage van de straat die erheen voert is maar liefst 11%.

Met o.a. het tweejaarlijkse festival Sempervivetum herdenkt Simpelveld de tijd van het Romeinse Imperium. Niet zozeer militaire troepen, maar vooral landbouwers en rijke families vestigden zich er vanaf 50 v. Chr. De grond was rijk en Simpelveld bevond zich in de buurt van belangrijke handelswegen (o.a. de Via Belgica).

In zo’n omgeving zie je grote boerderijen en villa’s verrijzen. Maar waar is dat allemaal gebleven?  Van de Romeinse villa’s zijn alleen scherven en puin over en de sarcofaag en askist die in 2003 werd gevonden, bevinden zich in Leiden. Toch hebben de Romeinen zo’n belangrijk stempel op Zuid-Limburg gedrukt, dat Simpelveld dit wil oppakken.

Dat doet de gemeente samen met de stichtingen IKL en Sprinthills, studenten van o.a. Zuyd Hogeschool en de RWTH, ondernemers, Heemkundevereniging de Bongerd en IBA Parkstad.

In 2016 en 2017 is door al deze partijen meegedacht en meegewerkt aan het laten herleven van dit stuk geschiedenis. Ook de provincie Limburg heeft een stevige duit in het zakje gedaan door alle Romeinse initiatieven in Limburg te bundelen. De resultaten komen in december 2017 bij elkaar. Dan wordt de Via Belgica-app gepresenteerd en is de 400 kilometer lange route voorzien van een uniforme bewegwijzering.

IKL werkt ondertussen 3 routes door Simpelveld uit. Op markante plaatsen verschijnen informatieborden en Cortenstalen Romeinen. Ook worden bomen geplant die door de Romeinse manschappen naar Nederland zijn gebracht. De ondernemers zitten evenmin  stil en werken allerlei moderne ideeën uit.  Onder het motto van keizer Augustus “festina lente” (haast je langzaam) leren wij stap voor stap meer en bewuster te genieten van ons mooie Limburgse landschap.