De grens rond onze provincie verbindt de mooiste landschappen en natuurgebieden met elkaar. De grens trekt een lijn tussen ons en de Duitsers, de Belgen, de Brabanders en de Gelderlanders, die ook lange tijd niet zomaar overgestoken kon worden. De grens anders bekeken vormt zij het uitgangspunt voor een enorm mooie wandeltocht. Op en langs de grens bevinden zich tal van interessante plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken. Denk hierbij aan de diversiteit in landschappen, de vele cultuurhistorische elementen, de rijkelijk aanwezige gastronomie etc.
Wij zien een Grenslandroute voor ons die Limburgers en onze buren in staat stelt een mooie ervaring op te doen. Daarvoor willen wij de grenzen gaan verkennen en daarvoor zoeken we pioniers!

Grenslandroute
Geïnspireerd door onder meer Eifelsteig en Rothaarsteig hebben we, samen met partners als Nationaal Landschap Zuid-Limburg, de routebureau ’s van VVV en Limburg Marketing, voor de Grenslandroute een concept route uitgezet die grotendeels over bestaande routes en routeknooppunten leidt. Er zijn immers al vele routes, het is de kunst om deze op een aantrekkelijke manier te verbinden.
De Grenslandroute is 630 kilometer lang en voordat wij ze definitief invullen, vragen wij lokale vrijwilligers de route te controleren en zo samen de mooiste en beste route te kiezen. Ook willen we de parels in het landschap kennen zodat we hier zo mogelijk rekening mee kunnen houden.

Pioniers gevraagd
Als we de route in stukken van 25 kilometer verdelen, hebben we ongeveer 25 vrijwilligers nodig die elk rond de 25 kilometer route nalopen en verbeteringen bijhouden aan de hand van een vooraf opgestelde checklist. Dit kost waarschijnlijk twee dagen (1 minimaal, 4 maximaal). Het controleren dient tussen 19 april en 15 juni aanstaande te gebeuren want daarna gaan we door met de uitwerking. Alle pioniers komen op 18 juli bij elkaar waarbij we samen de waarde van de Grenslandroute benoemen en wij u willen bedanken. We zien deze avond overigens niet als het einde van uw betrokkenheid bij de route en willen daarom ook van gedachten wisselen over hoe we samen verder op kunnen trekken.

P.S. Wie weet voelt u zich uitgedaagd het hele rondje rond Limburg te gaan lopen. Ook dan horen wij dat graag want uw ervaringen kunnen ons helpen de ziel van de tocht te vatten.

Via dit formulier kunt u zich aanmelden om (een deel van) de route te lopen.

Bij vragen kunt u contact opnemen met Jan Kluskens, j.kluskens@ikl-limburg.nl, 046 3030530.