Ommetje Susteren

Ontdek de meest markante punten van Susteren tijdens deze gezinswandeling in het Smalste Stukje Nederland

De route voert enerzijds langs cultureel belangrijke bezienswaardigheden zoals de romaanse basiliek in Susteren. Dit is een van de oudste kerken van Nederland en heeft de oorspronkelijke stijl, grootte en vorm behouden en bezit bovendien een uiterst zeldzame buitencrypte. Naast de basiliek ligt bezoekerscentrum “t Stift waar de religieuze kerkschatten te bewonderen zijn.
Onderweg ziet U nabij het NS station de monumentale spoorwegwoningen aan de Heerenstraat..
Tevens voert deze route langs de toeristische attractie aan de Duitse zijde van de grens, namelijk het meest westelijke puntje van de Bondsrepubliek Duitsland (Westzipfelpunkt) . Het exacte punt bevindt zich op een vlonder in de Rode Beek.
Naderhand wandelt U door het natuurgebied ’t Hout, een vochtig loofbos met specifieke planten en dieren. Via het moordkruis en de kapel in ‘t Hout, komt U langs de beeldentuin met werken van kunstenaars uit de regio.
Er bevinden zich informatieborden op zes markante plaatsen, waar de wandelaar informatie krijgt over deze plaats en/of Informatie over de route tot het volgende bord. Door de Q-R code te scannen is het mogelijk om nog meer specifieke informatie te lezen.(ter info: zie de bijlage voorbeeld van infobord 2).

(klik op het vierkantje rechtsboven in de grijze balk in de kaart om de Google Maps app te openen, om de routebegeleiding te starten)

Info

Startlocatie: Salvatorplein Susteren

Lengte route: 5,2 km

Tijd: Wandeltijd bedraagt ongeveer 1,5 uur

Advies: het ommetje is geheel verhard, er kan met gewone schoenen gewandeld worden. Dit ommetje heeft twee startpunten met voldoende (gratis) parkeergelegenheid die tevens dienst doen als beginpunt van het grote wandelroutenetwerk in Echt-Susteren, het zogenaamde “knopenloopsysteem”. Het betreft de H. Amelbergabasiliek in Susteren (GPS: Salvatorplein) en de parkeerplaats ten oosten van het NS station Susteren (GPS: P&R Stationsstraat 75).

Beschrijving

Dit ommetje is zeer goed te lopen door het volgen van de volgende knooppunten:
– 13
– 43
– 47
– 90
– 79
– 76
– 75
– 13