Ommetje Onderbanken

Wandelen langs de Rode Beek en op de grens

Wij als IVN Brunssum & Onderbanken hebben vanaf het Bezoekerscentrum Rode Beek, Aan de Voeëgelstjang, 1, 6451 PS te Schinveld het “Ommetje Rode Beek”, in totaal 5 km gerealiseerd. Het Ommetje moest zo heten maar is tevens een ommetje maken om het ommetje dat de Rode beek op haar beurt in dat gebied maakt, daar zo aangelegd door Waterschap Roer en Overmaas.
Bij de vogelschuilhut staat zowel een Nederlandse als een Duitse infobord t.a.v. allerlei vogels, die hier hun opwachting maken die u eventueel kunt gaan spotten. Het vogelschuilhutje zelf is ook bereikbaar via Eindstraat Schinveld en dan in Duitsland (Mindergangelt) direct naar links richting de ingang Wildpark nemen en parkeren bij de vlaggenmasten voor de tunnel.

(klik op het vierkantje rechtsboven in de grijze balk in de kaart om de Google Maps app te openen, om de routebegeleiding te starten)

Info

Startlocatie: Bezoekerscentrum Rode Beek (Aan de Voeëgelstjang 1, Schinveld)

Lengte route: 5km

Tijd: 1 tot anderhalf uur

Advies: Sommige paden zijn niet verhard. Bij perioden met veel of langdurige regenval zijn laarzen aan te bevelen.

Beschrijving

U ziet daar op het pleintje een bijenhotel voor wilde bijen. U loopt rechts door het wildrooster. Hier kunt u Schotse Hooglanders tegenkomen. Gelieve u te houden aan de regelgeving. De Rode beek kabbelt hier links naar beneden richting Rodebach.
U gaat aan het eind van het paadje over het wildrooster via de brug over de Rode beek naar links via de geasfalteerde Leiffenderhofweg, hier steekt u weer een wildrooster over. Bij de kruising gaat u naar rechts de Beemderweg in.
Direct voor het volgende wildrooster gaat u het pad in naar links. U volgt dit pad. Verderop moet u de Eindstraat oversteken om via het voet- fietspad iets naar links te gaan en om dan het wandeldraaipoortje rechts in te gaan. U gaat via dit poortje het afgegraven vernatte gebied in. U volgt daar het grindpad en let intussen goed op de daar aanwezige vogels. Hiertoe is een zogenaamde vogelschuilwand geplaatst van waaruit u de vogels ongestoord kunt gade slaan. Op de aanwezige panelen kunt u de hier voorkomende soorten vergelijken en herkennen.
Waterschap Roer en Overmaas heeft dit gebied aangelegd in combinatie met een meandering van de rode beek is dit een regenwaterbuffer geworden genaamd “de st. Janshof regenwaterbuffer, vernoemd naar de hier naast gelegen boerderij. Aan het einde van dit pad komt u uit bij een tunnel die o.a. naar het wildpark in Mindergangelt leidt.
U gaat de andere zijde uit naar rechts langs de Rodebach af en u volgt het gecombineerde wandel-fietspad. Dus opgelet het kan hier wel eens druk zijn met fietsers.
Hier ziet u dat meanderende Rode Beek in de Rodebach verder Duitsland in gaat om uiteindelijk ter hoogte van Susteren in de Geleenbeek terecht te komen.
Aan de kruising met de Eindstraat gekomen steekt u deze over. Verderop ziet u tussen de bomen stuwend het andere deel van de meanderende Rode Beek dat hier een uitweg vindt en naar de Rodebach stroomt. Hier tegenover ligt de achteringang van de Brommler Mühle.
U gaat recht door en dan rechts af over de houten vlonder richting de Rode toren. Hier kunt u weer runderen ontmoeten. U passeert een mooie broedgebied van vogels en steekt verderop het wildrooster over. U komt weer in de Beemderweg en gaat aan het eind van de weg bij de kruising links af over het wildrooster en gaat via de geasfalteerde weg de Rode Beek over en dan meteen naar rechts over weer een wildrooster. U komt dan langs de Rode beek en u komt na het poortje rechts een pottenbakkers oven tegen. Die is daar gereconstrueerd omdat er uit het verre verleden o.a veel scherven in Onderbanken gevonden zijn.Later verdienden vele gezinnen hun inkomen als“brikkebekkers. U komt verderop weer bij het bezoekerscentrum.
U kunt na deze unieke “Nieuwe Natuur” wandeling, of moet ik zeggen “Cultuur” wandeling op het terras nog nagenieten “Boven Water” van een hapje en een consumptie als u daar trek in gekregen hebt. Kom nog eens terug in een ander seizoen met vast andere flora en fauna perspectieven!