Ommetje Munstergeleen

Wandel met je smartphone ‘Glana Nova’

Op 22 november jl. heeft gedeputeerde Patrick van der Broeck de openingshandeling verricht voor het voorgenomen ommetje Glana Nova, waarvoor het initiatief is genomen door IVN Munstergeleen. Hiermee haakt de afdeling in op de door de Provincie geuite wens nieuwe natuur toegankelijk te maken voor het publiek.
Het bijzondere van de ‘nieuwe natuur’ bij de gereconstrueerde Geleenbeek is dat het hier de oude natuur is die zal terugkeren. Bovendien kan het begrip ‘toegankelijkheid’, behalve letterlijk in dit geval ook overdrachtelijk worden toegepast: de wandelaar wordt niet alleen uitgenodigd de natuur te beleven van dit mooie buitengebied maar tevens het nabije en verder terug gelegen verleden. In dat verband hebben vertegenwoordigers van de Vereniging Sittards Verleden een welkome rol gespeeld bij de verkennende wandeling die volgde op de openingshandeling.

(klik op het vierkantje rechtsboven in de grijze balk in de kaart om de Google Maps app te openen, om de routebegeleiding te starten)

Info

Startlocatie: Raadhuisplein, Munstergeleen

Lengte route: Totale route bedraagt 11 km, op te delen in 3 deelroutes

Tijd: Het lopen van de totale route duurt ca. 2, 5 uur

Advies: via ‘izi.TRAVEL’ is de route gratis te downloaden.
De wandeling loopt over deels onverharde paden. Het schoeisel is weersafhankelijk; route is niet geheel rolstoel- of wandelwagenvriendelijk.

Beschrijving

U wandelt vanaf het Raadhuisplein Munstergeleen door dit dan nieuw ingerichte gebied en langs Abshoven en Pater Karel. U kunt geheel naar eigen keuze de bezoeken aan Brasserie Abshaove en Pater Karel ook opsparen door eerste de Geleenbeek verder stroomopwaarts te volgen langs Daniken tot aan Biesenhof bij Sweikhuizen en vandaar via een panoramische route over de hellingen die het beekdal begrenzen, terug te keren naar Munstergeleen en het Raadhuisplein. Het is zeer de vraag of, en zo ja wanneer, dit deel van de Geleenbeek op de schop worden genomen – ook zonder dat dit gebeurt is de wandeling (ca. 5 km extra) de moeite waard.