Ommetje Meijel

Initiatief netwerk natuur en recreatie Dorpsoverleg Meijel

Ommetje KEN staat voor: Kunst, Erfgoed en Natuur in Meijel. De korte route is een afwisselende en leerzame route en volledig rolstoeltoegankelijk. Ommetje KEN brengt u onder andere langs vele bezienswaardigheden in de kern van Meijel, historische gebouwen, Rijksmonumenten en andere bezienswaardigheden. De route wordt aangegeven met Linjizers, turfschoppen waarin de routepijl verwerkt is. Op deze Linjizers vindt u tevens een tekst die kort iets vertelt over de objecten langs de route. Deze route is een initiatief van het netwerk Natuur en Recreatie van Dorpsoverleg Meijel. Er is een brochure te verkrijgen van deze route bij de horeca, verblijfsaccommodaties en VVV-punten in de omgeving. Deze brochure is ook te downloaden via de website van Peelgeluk Meijel. https://www.liefdevoorlimburg.nl/wandelen/ommetje-ken#sthash.BBrWwrow.dpuf

(klik op het vierkantje rechtsboven in de grijze balk in de kaart om de Google Maps app te openen, om de routebegeleiding te starten)

Info

Startlocatie: Wandelknooppunt 30 (zalencentrum ‘d’n Binger’, Alexanderplein 2 te Meijel

Lengte route: 4,5 km

Tijd: ongeveer 1 uur

Advies: KEN Meijel omvat (nieuwe) natuur, Peel gerelateerde kunst en erfgoed. De route wordt gemarkeerd door zgn. linjizers (turfschop) waarin de routepijl verwerkt is. Tevens is in de linjizers een tekst gelaserd die u iets vertelt over de (natuur)objecten die u tijdens uw ommetje ontmoet. Flyers van deze route zijn beschikbaar bij VVV punten in Peel en Maas en de verblijfsaccommodaties ( hotels campings etc.).

Beschrijving

Vanaf het startpunt loopt het ommetje via de Mortel, het groene hart van Meijel, waarin de oude lindebomen bewaard zijn gebleven naar het oorlog- en vredesmonument. U vervolgt uw weg parallel aan het speelveldje naar het voormalig gemeentehuis. Daar loopt u rechts omhoog en komt aan op het Raadhuisplein. Op dit plein ziet u de contouren van de Groote Peel en de daarbij behorende plassen en vennen. Vanaf april zijn de kleine fonteinen in werking en zo ontstaan verschillende peelvennetjes. In de avonduren heeft u kans om hier de Peel in brand te zien staan. Dit gebeurt door middel van aangestuurde LED-verlichting.
Steek het plein over en loop langs het kunstwerk Gemeenschap en Natuur in evenwicht naar het peelveldje met de turfsteker, dan ziet u de peeleigen bomen en planten waaronder de vliegden, buntgras, heide en veel andere peelgewassen.
Loopt u van hieruit de Dorpsstraat in dan kijkt u tegen berkenbomen met hun zilverwitte stammen; karakteristiek voor de hedendaagse Peel. In Meijel is op deze manier nieuwe peeleigen natuur teruggebracht. In deze straat staat het oude tolhuis en hotel de Zwaan, in vroeger tijden een danszaal waar de pastoor de verdoemenis over uitsprak. Op het einde van de straat het oudste huis van Meijel en tevens Rijksmonument. Tevens vindt u hier oude lindebomen terug die vroeger de kruispunten, straten en boerderijen markeerden.
Vanaf deze plek wordt u verwezen naar het ‘Startebos’ en komt u uit op een speelweide. De jeugd kan hier spelenderwijs de natuurlijke grassen en zand ontdekken.
Via het borstbeeld van Gooden, grondlegger van de vroegere camping in Meijel, wordt u verwezen naar het Startebos van oudsher het bos waar geriefhout te vinden was voor de Meijelse inwoners. Door dit bos loopt een oud ‘kievelbaantje’. Tot in de jaren ’60 van de vorige eeuw werden hier heuse kievelwedstrijden gehouden. De oud-prinsen van Meijel willen de hedendaagse jeugd deze kunst weer aanleren.
Het kievelmenneke wijst u de weg via de St. Annakapel naar zorgcentrum St. Jozef. De rustende kraanvogels, die in de Peel hun lange reis naar de broedgebieden in Scandinavië of Rusland onderbreken om te foerageren en aan te sterken, sturen u vervolgens naar het park ‘Den Doelhof’. In dit park, de oude tuin uit 1892 die behoorde bij villa Truijen, zijn de oude eiken met hun granaatscherven uit de tweede wereldoorlog bewaard gebleven en zo vormt dit park een belangrijk onderdeel van het groene hart van Meijel.
Via het park komt u uit op de Kerkstraat en gaat u links richting het centrum. De St. Nicolaaskerk, ook wel de kathedraal van de Peel genoemd, vormt het eindpunt van dit ommetje. Rustend op een bankje bij de “nieuwe Peel” kunt u nog even nagenieten van ‘Ken Meijel’. De peelvennetjes en de uitkijk op de berkenbomen en vliegdennen maken het beeld compleet. Zo heeft u in ruim een uur Meijel en de Peel kunnen beleven en een beetje leren kennen.