Ommetje Loosbos en Bergbos

Mooie korte wandeling door het bos en langs kabbelend water

In 2014 nam het bewonersplatform Kerkrade-Noord het initiatief om het Loosbos / Bergbos op te waarderen. Eygelshoven had een heel mooi stukje bos dat nodig onderhoud toe was en niet verloren mocht gaan. Toen het Ommetje geboren. Omdat het achterstallig onderhoud zaak is van de Gemeente heeft deze dit aangegrepen om aan het ommetje mee te werken. De oude verbindingsweg tussen Eygelshoven en de Vink, de Loosweg werd in ere hersteld. Deze is toegankelijk gemaakt voor mensen die slecht ter been zijn en zodoende kunnen nu ook mensen met een rolstoel, rollator of kinderwagen van het eerste stuk genieten. Het moerasgedeelte, waar vroeger de molen stond is een knuppelpad gekomen.
Een oud schakelhuisje dat met graffiti bespoten was is nu door de jeugd voorzien van Graffiti die te maken heeft met Bos en de verenigingen en zo opgaat in de natuur.
Langs de Anselderbeek waar zelfs de ijsvogel leeft zijn de wilgen geknot en is het pad opgeknapt.

(klik op het vierkantje rechtsboven in de grijze balk in de kaart om de Google Maps app te openen, om de routebegeleiding te starten)

Info

Startlocatie: Daar waar de Bosweg en de Wimmerstraat samenkomen en het Loosweg begint

Lengte route: 1,5 km

Tijd: 20 – 30 minuten

Beschrijving

Het ommetje in Eygelshoven begint daar waar de Bosweg en de Wimmerstraat samenkomen en deze overgaan in de Loosweg. Loo betekent: bosrijke of begroeide plaats.
Op de helft van de Loosweg slaat het Ommetje rechts af tussen 2 weilanden het Bergbos in. Na een stuk lopen splitst de weg zich in twee├źn en wij houden dan het rechter pad aan. Een stuk verderop slaan we weer rechts af en dalen dan langzaam af richting het moerassige stuk waar ook het knuppelpad ligt. Dan kom je op een kruising terecht waar je naar beneden over het knuppelpad naar de Molenweg kan lopen, maar het ommetje loopt hier aan voorbij en komt dan bij de Anselderbeek uit. En als je goed oplet kan je hier het aanwezige ijsvogeltje zien vliegen. Als je dan je weg vervolgt zie je uiteindelijk een huisje staan aan de overkant van de beek dat, Dit is door jeugdwerk van impuls opgeknapt met mooie graffiti zodat het in de omgeving past. Als je dan de weg vervolgt kom je via een paar trapjes uiteindelijk in de Bosweg uit. Als je naar rechts loopt kom je uit waar je het Ommetje begonnen bent.