Ommetje Grathem

Maak kennis met de mooiste plekjes van Grathem, een route door en rondom Grathem met aandacht voor de belangrijkste bezienswaardigheden.

In 2015 vierde carnavalsvereniging de Foekepotters haar 66-jarig bestaansjubileum. Als blijvende herinnering bedachten de oud-prinsen, verenigd onder de naam “Gaer Gedaon”, het plan om een 6 x 11 wandelroute rondom de mooiste plekjes van Grathem aan te bieden tijdens de jubileumreceptie.
De wandelroute is zondag 11 oktober 2015 in gebruik genomen.

De wandeling start bij het beeldje van de Foekepotter aan de Markt. Hier is ook een informatiebord van de route te vinden. De wandelroute is hardcopy op diverse plaatsen in Grathem gratis verkrijgbaar, kijk op www.foekepotters.nl voor de actuele adressen.

De route doet het buitengebied van Grathem aan, met mooie oude boerderijen, veldkruizen en kapelletjes. De mooie natuur is te vinden bij de oude beekloop met prachtig uitzicht over de twee kastelen die Grathem rijk is. De historische kern komt als laatste aan bod in de route.

Maar wat is dat eigenlijk De Foekepotter?
De naam “De Foekepotters” is afgeleid van een foekepot, een instrument bestaande uit een Keulse pot, overspannen met een gedroogde varkensblaas en daarin een hol rietstokje. Door met vochtige vingers langs dit rietstokje heen en weer te bewegen, ontstaat het “foeke” geluid. Reeds in de 16e eeuw werd dit instrument gebruikt om langs de deuren te gaan om geld of iets eetbaars te verkrijgen. In die tijd (ver)kleedde de muzikant zich veelal als nar of clown om aandacht te trekken, ingrediënten
welke we in ons huidige carnavalsfeest nog altijd terug zien.

(klik op het vierkantje rechtsboven in de grijze balk in de kaart om de Google Maps app te openen, om de routebegeleiding te starten)

Info

Startlocatie: Markt te Grathem, bij het beeld van “De Foekepotter”

Lengte route: 6,6 km

Tijd: 1,5 tot 2 uur

Advies: De route is voorzien van routeborden (6x11) met de vorm van een pijl die de richting aangeeft. Diverse informatieborden ondersteunen u met uitleg van bezienswaardigheden langs deze route. De route voert het grootste gedeelte over verharde wegen, een gedeelte van de route is onverhard. Het is aan te raden stevige schoenen te dragen.

Beschrijving

U start bij het beeld van “De Foekepotter”, de symboliek van de carnavalsvereniging. Bij de Meidoornstraat ziet u het eerste routebord met de vorm van een pijl die de richting aangeeft. Onderweg bij kruisingen en splitsingen waar geen routebord staat loopt u rechtdoor. Diverse informatieborden ondersteunen u met uitleg van bezienswaardigheden langs deze route.

Na het verlaten van de bebouwde kom via de Veldstraat treft u aan de linkerkant Boerderij “Papenveld“ aan met zijn imposante bomen. We bevinden ons nu in het buurtschap Heiakker. Vanaf de Heiakker loop je via een stukje onverharde route linksaf naar de Veldstraat.
Aan de rechterzijde is Heinkenshof te zien. Vanuit het verleden de grootste en belangrijkste boerderij in deze buurt. Aan het einde van de weg naar rechts de Kuiperweg inslaan om vervolgens de Gemeentebos in te lopen. Hier was vroeger een groot bosgebied. In het begin van de 20e eeuw zijn hier de bossen gekapt en de grond voor landbouw geschikt gemaakt. Aan de overzijde van de weg Grathem Kelpen-Oler is op 31 augustus 1943 een Halifax DK 207 bommenwerper op de terugreis van een missie naar Mönchengladbach door een nachtjager neergeschoten. Het staartstuk kwam in het dorp Grathem terecht.

We lopen vervolgens weer richting het dorp en buigen net voor de bebouwde kom naar rechts de Nachtegaal in. De route vervolgt daarna naar links (onverhard) naar het Professor Hentrichpad. Loop deze route helemaal door tot je weer in de dorpskern uitkomt. Volg hierna de 6x11 routebordjes.

Het plein voor de kerk dient u diagonaal over te steken. De route eindigt bij de kapel op de Markt vanwaar “De Foekepotter” u alweer vanaf zijn standplaats begroet.