Op zaterdag 3 november is het weer Natuurwerkdag, de grootste vrijwilligersactie van Nederland in het groen. IKL faciliteert in Limburg meer dan 30 locaties waar de natuur op deze dag een opknapbeurt krijgt door lokale vrijwilligers.

Werken in het landschap is leuk en gezond om te doen, want je bent lekker actief bezig in de frisse buitenlucht en je steekt er ook nog iets van op. De werkzaamheden zijn zeer afwisselend, poelen worden opgeschoond, fruitbomen gesnoeid, wilgen geknot, houtsingels aangeplant en ongewenste opslag verwijderd. Met het behoud van het karakteristieke natuurlandschap help je ook de inheemse dieren, van boomkikker tot zandhagedis en vroedmeesterpad.

Van grafheuvel tot knotboom
In Landgraaf gaan vrijwilligers een grafheuvel herstellen. In Gulpen-Wittem is de Natuurwerkdag de aftrap van de nieuw opgerichte hoogstambrigade Drielandenpark. Zij gaan voor het eerst hoogstambomen snoeien in een boomgaard in Wahlwiller. In Hunsel worden knotbomen ontdaan van hun kroon, waardoor er wilgentakken vrijkomen die ideaal materiaal vormen voor het bouwen van hutten of schuttingen. De single locatie die verleden jaar in het leven werd geroepen is ook dit jaar weer actief. Singles die graag met anderen werken in de natuur zijn welkom om een dagje te zagen en snoeien op de Genneperheide.

Landschap niet zonder vrijwilligers
Al het werk dat verzet wordt op Natuurwerkdag is belangrijk voor het behoud van natuur en landschap. Trots is IKL op het feit dat er zoveel lokale groepen aan de slag gaan in hun eigen omgeving. Zo zijn er op minstens acht plekken Scoutingverenigingen aan het werk.

Meedoen
Kom jij de natuur ook een handje helpen? Iedereen kan meedoen, jong en oud! Een paar locaties zijn al gezellig vol, dus meld je snel aan op www.natuurwerkdag.nl.