Om er voor te zorgen dat het oude ambacht van het maaien met de zeis niet verloren gaat, organiseert Landschapsbeheer Flevoland een landelijke maaidag met de zeis op 25 juni. Voor dit evenement op Landgoed Roggebotstaete in de gemeente Dronten wordt iedereen uitgenodigd die plezier heeft in het maaien met de zeis en op een gezellige dag deze kunst nog eens extra wil oefenen. Hoe meer geoefend, hoe beter het gaat en hoe meer plezier het maaien geeft. Of zoals Freek, één van de cursusleiders, zei: ,,Het gras maaien terwijl je de vogels hoort zingen en de bijen hoort zoemen. Dat is machtig mooi.”

De maaidag wil het oude gevoel van samen een veld maaien oproepen. Een veld vol maaiers, dat zie je tegenwoordig niet vaak meer. De dag is bedoeld om onderling contact te leggen en de kneepjes van het vak uit te wisselen. De deelnemers nemen hun eigen zeis mee. Voor degenen die geen zeis hebben zijn enkele leenzeisen beschikbaar.

Deze maaidag past goed in de hernieuwde belangstelling voor het maaien met de zeis. Sinds enkele jaren worden in een aantal provincies door Landschapsbeheer cursussen maaien met de zeis georganiseerd, ook dit jaar weer. En op zaterdag 10 september wordt voor de vijfde keer het NK maaien met de zeis gehouden in Arnhem.

Bij kleinschalig natuurbeheer is een zeis vaak een heel goed alternatief voor een bosmaaier of maaimachine. Je kunt gemakkelijk om een orchidee heen maaien en dieren die in het gras zitten, hebben een grotere kans om te vluchten. Bij het maaibeheer van natuurterreintjes gebruiken vrijwilligers van Landschapsbeheer daarom vaak een zeis. Degenen die goed met de zeis kunnen omgaan hebben vaak in hun jeugd geleerd hoe ze met de zeis moeten maaien en zijn dit nog steeds niet verleerd. Gelukkig komen er de laatste jaren weer nieuwe maaiers van alle leeftijden bij.

De landelijke maaidag start vroeg, om 7.00u, want het maaien gaat het beste als het gras nog vochtig is van de dauw. We maaien door tot een uur of 1, dus later beginnen kan ook.

Ecologisch Landgoed Roggebotstaete is een schitterende plek in Oostelijk Flevoland waar natuurbeleving en inspiratie centraal staan. Bent u geïnteresseerd om mee te doen? U kunt zich nu al aanmelden via heemskerk@landschapsbeheer.net. Dan ontvangt u nadere informatie.

Locatie: Landgoed Roggebotstaete, Vossemeerdijk 6, Dronten in Oostelijk Flevoland