Zorg dat u uw tekenpas weer bij u hebt!

Van 16 tot en met 22 april a.s. is het de Week van de Teek. Stichting IKL is via LandschappenNL is één van de organisaties die meewerkt aan dit landelijke initiatief. De lente is de tijd van het jaar dat de teken weer actief worden. Net nu het mooi weer is en iedereen er op uit trekt om te genieten van het landschap. Extra opletten dus, want deze kleine beestjes kunnen voor veel ellende zorgen. Jaarlijks lopen ruim 1 miljoen mensen een tekenbeet op. Na een tekenbeet is het vooral belangrijk om de teek snel en goed te verwijderen.

Veilig de natuur in met een eigen tekenpas Stichting IKL vindt dat iedereen onbezorgd van de natuur moet kunnen genieten. Daarom brengen wij het onderwerp; teken, tekenbeten en de risico’s van tekenbeten onder de aandacht. Veel mensen denken dat teken zich in bomen bevinden, maar dat is niet waar. Teken bevinden zich in het bos, park, hei, of in je eigen tuin. Ze zitten in de buurt van bomen, struiken of hoog gras en dode bladeren. Het is altijd oppassen geblazen als je buiten bent.

De risico’s Als je door een teek gebeten bent, loop je het risico op de infectieziekte, de ziekte van Lyme. Om dat te voorkomen, moet een teek moet zo snel mogelijk worden verwijderd. Hoe langer de teek in de huid zit, des te groter de kans op deze ziekte.  De nimf, de onvolwassen teek, is waarschijnlijk de belangrijkste overbrenger van deze ziekte. Ze zijn niet groter dan een speldeknop en vaak moeilijk te zien.

De beste bescherming Je kunt jezelf het beste beschermen door gesloten kleding te dragen: lange mouwen, lange broek. En als je buiten bent geweest, altijd je kleding en lichaam te controleren op teken. Teken en nimfen (jonge teken) moeten zo snel mogelijk worden verwijderd. De beste en veiligste manier is om dat met een tekenpas te doen. Meer informatie over de risico’s en de beste beschermingsmaatregelen is te vinden op: www.lymevereniging.nl.