14 Bloesemtochten langs de iconen van Limburg

16-4-2013

Limburgse hoogstamboomgaarden in bloei
mooi-bloeiend-uitzicht (IKL)Komend weekend is het volop genieten van de bloesem van Limburg. Op zondag, 21 april vinden weer de traditionele bloesemtochten plaats langs de mooiste hoogstamboomgaarden van Zuid-Limburg. Nu het voorjaar weer al zijn registers opentrekt, wordt het de komende dagen weer een feest voor de ogen en andere zintuigen. Trek de wandelschoenen aan en kom genieten van de in bloei staande hoogstamboomgaarden, de iconen van Limburg.


wei-in-bloei (IKL)Wandelaars kunnen mee op maar liefst 14 wandeltochten, helemaal gratis!  Goed ingevoerde gidsen van IVN, Pomologisch Genootschap Limburg en de stichting IKL voeren de deelnemers langs de hagen en de in bloei staande boomgaarden met de voor Limburg zo karakteristieke hoogstamfruitbomen.
Tijdens de excursies gaan de gidsen in op de reddingsactie die IKL-Limburg in de afgelopen 24 jaar op touw heeft gezet voor het behoud en herstel van het beeldbepalend landschapsicoon van Limburg
In die periode knapte IKL met diverse betrokken partijen meer dan 30.000 oude fruitbomen op. Naast het herstel werd met betrokken eigenaren ingezet op de verjonging van dit eeuwenoude erfgoed. In die periode werden in 44.000 karakteristieke Limburgse fruitbomen geplant. Een actie die nergens eerder uitgevoerd is in Europa.

Glorend voorjaar
jamIn het voorjaar heeft het zuiden van ons land een duidelijk streepje voor op de rest van het land. Elders duurt het nog een tijdje voordat de fruitbomen in bloei komen. In Zuid-Limburg wordt het nu volop voorjaar. Tijdens de tochten gaan de gidsen in op de staat en het verhaal van de hoogstam in de Limburgse cultuur en het landschap. De betekenis van het fruit voor de adel, kloosters en boerenbevolking en de lokale middenstand. Met zijn ladderfabriekjes, stroopstokerijen en veilingen. Uiteraard wordt ook stilgestaan bij de dassen, steenuiltjes en de bestuiving van bijen en insecten.
De tochten duren gemiddeld twee uur.
Al wandelend ontdekken deelnemers dat de gaarden niet alleen de sfeer, maar ook de cultuur en de ziel hebben bepaald van Limburg. Tot in de jaren zestig lagen de boomgaarden als groene gordels rond de boomgaarden. Het is dan ook niet voor niets dat hier een rijke vlaai en stroopcultuur kon ontstaan.

De tochten starten om 14.00 uur. Gratis deelname.  Wandelschoeisel aanbevolen. De meeste routes zijn minder geschikt voor kinderwagens.
 
Routes

Spaubeek (Beek): 5,5 km. Start de Markt in Spaubeek
Maasband-Meers (Stein): 6 km. Start parkeerplaats aan de Maas in Maasband
Elsloo Catsop (Stein): 6 km. Start parkeerplaats Kaakstraat(tennisbaan)Elsloo
Sweikhuizen (Schinnen): 7 km. Start bij De Biesenhof, Biesenhof 1 Geleen
Nuth 6,5 km. Start kasteel Nierhoven (Nierhoven)
Amby (Maastricht): 9 km. Start bij de kerk in Amby
Terworm (Heerlen): 6 km. Start bij Glaspaleis Schunck 13.30 en Weltermolen 14.00, achter kerk van Welten (Heerlen).
Bloeseminstallatie kunstenaar Frank Bruggeman Schunck (aanrader!)
Camerig-Epen (Gulpen Wittem ):                                                    7 km. Parkeren en  start voorbij restaurant Buitenlust aan het Vijlenerbos
Mechelen (Gulpen-Wittem): 7,5 km.             Start bij Heerenhofweg (achter de kerk) in Mechelen
Slenaken (Gulpen-Wittem): 8 km. Start kerk Slenaken
Vijlen (Vaals): 8 km. Start parking Pastorijweg in Vijlen
Sint Geertruid (Eijsden-Margraten): 8 km. Start bij de kerk aan de Julianaweg
Eckelrade (Eijsden-Margraten): 8 km. Start tegenover de kerk in Eckelrade
Eijsden: 12 km. Start: Café 'De Greune Mért' aan de Diepstraat

 

Belangstellenden kunnen ook op pad op eigen gelegenheid. Aan de hand van de 11 wandel en 2 fietstochten krijgen belangstellenden een uitstekende indruk van de schoonheid van de boomgaarden. Het boekje Hoogstamroutes (voor € 7,50 verkrijgbaar bij de Limburgse VVV-kantoren, boekhandels en de stichting IKL). De boekjes zijn ook voor en na de tochten te koop.

Voor meer informatie: stichting IKL : 0475-386430 of www.bloeseminlimburg.nl

                       -----------------------------------
Achtergrond De Bloesem van Limburg

Tot het midden van de jaren zestig waren de boomgaarden met de twee meter hoge stammen beeldbepalend voor het landschap van Zuid-LImburg.  Het merendeel van de dorpen en stadsranden ging toen nog schuil achter de hoge kronen van de gaarden.
wei-in-bloei-met-koeien (IKL)Dat was niet alleen bepalend voor het leefklimaat, maar evenzeer voor de lokale economie en cultuur.
Vanaf de bloesemperiode leefde de hele bevolking mee met de vruchtzetting en de oogst, want dan kon iedereen een centje bijverdienen. De gaardengordels om de dorpen bepaalden ook het het klimaat in de dorpen, maar evenzeer de handel en lokale nijverheid, in de vorm van stroopstokerijen, de veiling, en kistenmakers. Bewoners waren buitengewoon inventief met het verwerken van fruit, in de vlaai, stroop en lokale gerechten. Die culturele rijkdom was verder ook af te lezen in de enorme variëteiten aan fruit die de mensen teelden. Lokale soorten als de Herfstpeer van Geulle, Gronsvelder en Eijsdener Klumpke, Reymerstokker kroonreinette en Puther Dikke. In alles voelden de mensen zich verbonden met de boomgaarden en de vruchten die het voortbracht.
Door de rooipremies van de overheid, het omzetten van hoogstam naar laagstam,  de verstedelijking, aanleg van wegen en andere ontwikkelingen kromp het areaal van de karakteristieke boomgaarden enorm: In 1950 stond er in Limburg nog 15.000 ha aan hoogstam aanwezig. Eind jaren tachtig was dit afgenomen tot 1900 ha. Een achteruitgang van liefst 80 procent.
wei-in-bloei1 (IKL)

Niet het eeuwig leven
Al wandelend krijgen de deelnemers aan deze tochten een goede indruk van de boomgaarden en de inspanningen die IKL-Limburg met eigenaren en vrijwilligers verricht voor he behoud ent herstel van de hoogstam voor Limburg. In totaal knapten professionele snoeiers van IKL in deze periode  meer dan 1500 boomgaarden op. Aangezien de bomen niet het eeuwige leven hebben, plant IKL ook volop nieuwe bomen aan. De teller voor de aanplant van jonge bomen is inmiddels de 45.000 bomen overschreden. Een groot aantal boomgaarden is eveneens voorzien van hagen, met een totale lengte van meer dan 250 kilometer. Daarnaast draagt IKL de zorg voor het onderhoud van de boomgaarden via cursussen en hoogstambrigades ook over op eigenaren en vrijwilligers. Die acties slaan aan. Inmiddels volgden een kleine 3000 mensen snoeicursussen bij IKL.
Mensen hebben het landschap met de boomgaarden gemaakt tot wat het is. In de toekomst zal dat niet anders zijn. Via het Bloesemlint werkt IKL in de Euregio aan nieuwe verbindingen en verbintenissen. Dat gebeurt door de aanleg van boomgaarden, maar evenzeer door het opzetten van nieuwe praktijken gericht op het herstel, de beleving en de cultuur van dit beeldbepalend erfgoed.

Voor meer informatie : stichting IKL 0475- 386 430 www.ikl-limburg.nl

 

 

logo-prov-met-tekstje-gesub logo-platteland-in-uitvoeri logo-eu-pop2  

 

youtube icon