Let op..
  • www.ikl-limburg.nl maakt gebruik van zogenaamde 'cookies' om bezoekersstatistieken bij te houden. Deze cookies worden lokaal opgeslagen. Gaat u hiermee akkoord?

Eerherstel voormalige fruitgaard Vaeshartelt

3-4-2012

Tuinen van landgoed Vaeshartelt Centrum SlowFoodlandschap 21ste eeuw

aanplant-vaeshartelt-6 (IKL)Met de aanplant van een ‘Limburgse Bellefleur’, een appelboom in de ‘Tuinen van Vaeshartelt’ door gouverneur Theo Bovens op dinsdag 3 april is het eerherstel van de historische buitenplaats in de Maastrichter landgoederenzone in een nieuwe fase gekomen.

Met veel elan werken diverse partijen in èn rond de Tuinen van Vaeshartelt aan het herstel van de verbinding tussen mensen, voedsel en landschap. Het is de bedoeling dat hier straks in de landgoederenzone op de warme, waterrijke kruising van Geul en Maasdal een hoogwaardig SlowFood-Landschap van de 21ste eeuw kan worden beleefd en uitgedragen. Door de aanleg van een indrukwekkende hoogstamboomgaard – een nieuwe parel in de reeks van bloesemlinten - kan straks ook het immaterieel erfgoed van de streek uitgedragen worden.

aanplant-vaeshartelt-2 (IKL)Herstel oude luister
In de afgelopen jaren heeft de stichting Ithaka, de eigenaar van Vaeshartelt weer diverse percelen aan het luisterrijke landgoed kunnen toevoegen. Komend jaar worden die gronden onder meer getransformeerd tot plantages met zacht fruit, kruidentuinen en borders met eetbare bloemen. Verder komt er op het landgoed een tuin van ‘vergeten groenten’. Een van de pronkstukken in dit geheel is het eerherstel van de voormalige fruitgaard van Vaeshartelt.

Fruitensemble
Met het oog op de voormalige grandeur van de buitenplaats Vaeshartelt legde IKL-Limburg recent een behoorlijk grote bongerd met karakteristieke fruitbomen aan. Een twintigtal oude appelbomen zullen op stijlvolle wijze ingepast worden in de jonge boomgaard. In dit karakteristiek fruitensemble staan allerlei oude rassen met ronkende namen. Het gaat dan om kersen als de Bigarreau Napoleon, Basterddikke, Eysdener, Merton Premier, Bourtoulse en de Pater van Mansveld naast pruimenbomen als de Blonde Belge, Reine Claude, Sjweikeser Rèngelaotte, monsieur Hatif. In de sfeer van appelbomen zijn er bomen geplant als de Ossenkop, Eijsdener en Gronsvelder Klumpke, Princes Noble en Reijmerstokker Kroonreinette. Verder wordt het geheel opgesierd met peren die evenzeer heel divers zijn in benaming, vorm en vruchtdracht. Daarbij gaat het onder meer om Bongerkes, Kelmonder Grijskes en de Zoete Brederode, een stoofpeer.

aanplant-vaeshartelt-1 (IKL)‘Voor vrienden, vreemden en verwanten’
De laatste boom, de 183’ste, een Limburgse Bellefleur is dinsdag om 17.00 uur geplant door de Commissaris van de Koningin en daarmee is een nieuwe cirkel rond. In 1841 werd het 118 ha grote landgoed in opdracht van Koning Willem II door Petrus Regout aangekocht. Overigens bezocht Willem II dit kroondomein van de Oranjes slechts twee maal, waarna Regout het na diens dood in 1851 weer terugkocht. Aanvankelijk als buitenverblijf, later werd dit zijn permanente woondomicilie en ging hij over tot de aanleg van een reeks indrukwekkende lusthoven die openstonden ‘voor vrienden, vreemden en verwanten’. De landgoederen lagen middenin het agrarisch landschap dat toen rechtstreeks de stad voedde.

Bewoners betrekken
Met de aanleg van de lusthoven in het toekomstig SlowFood-landschap wordt een concrete invulling gegeven aan een verdere stedelijke oriëntatie op het voedsellandschap van de 21ste eeuw. In toenemende mate wordt het belang onderkend van het betrekken van bewoners van de stad en het platteland bij het lees- en beleefbaar houden van het landschap, de natuur en het erfgoed en de verbinding met lokaal voedsel.

Bloesemlint
De aanleg van de Tuinen van Vaeshartelt is niet alleen een nieuwe mijlpaal in de restauratie van het landgoed. Het is tevens een nieuwe parel aan de kroon van ‘Bloesemlinten’ die door IKL en andere groene bruggenbouwers in het kader van een bloeiende euregio aangelegd worden. Zie ook www.bloesemlint.eu.

De aanleg van de boomgaard is deels mogelijk met steun van Europa voor de ontwikkeling van het platteland. IKL werkt met de samenleving heel gericht aan de staat en het verhaal van het cultuurlandschap in Limburg. Vanaf 1989 spant IKL zich met grondeigenaren en andere partijen in voor het opknappen en aanleggen van de voor Limburg beeldbepalende boomgaarden. Inmiddels zijn meer dan 30.000 oude fruitbomen hersteld en meer dan 40.000 bomen geplant.

De boomgaard van Vaeshartelt kan in het kader van Maastricht Culturele Hoofdstad 2018 een cruciale rol spelen. Met name waar het gaat om de verbinding van de streekgebonden vruchten en de hierbij behorende gastronomie met natuur en landschap en de samenleving waar creatieve ondernemers zich inzetten voor het herstel van de oude luister en grandeur van cultuurhistorische parels. In dit opzicht kan het landschap fungeren als decor voor tal van activiteiten en een keur van evenementen.

De aansprekende aanplant van de Limburgse Bellefleur, een voor deze streek karakteristiek appelras, door gouverneur Bovens staat dan ook symbool voor het begin van een nieuw lente met bloesemlinten door het Euregionale landschap van Maas en Rijn.

 

 

Lees verder:

Achtergrond bij SlowFoodLandschap Landgoederenzone Maastricht

Kaarten van de Landgoederenzone

 

 

aanplant-vaeshartelt-7 (IKL)aanplant-vaeshartelt-9 (IKL)aanplant-vaeshartelt-8 (IKL)

 

 


Voor meer informatie: stichting IKL 0475-386430

 

logo-bloesemlint-200px (IKL) logo-ithaka-

logo-prov-met-tekstje-gesub logo-platteland-in-uitvoeri logo-eu-pop2

 

youtube icon