Er is een groeiend tekort aan vakbekwame mensen in de groenvoorziening. Groenbedrijven hebben vaak moeite om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden. Stichting IKL, Henssen BV en BMM Groen BV nemen daarom het heft in eigen hand en leiden toekomstige werknemers zelf op. Samen met opleidingsinstituut ORGB starten zij begin januari een maatwerk BBL-opleiding (Beroeps Begeleidende Leerweg).

Vaak kloppen werknemers aan die de juiste vaardigheden missen. Er worden niet alleen groene vingers gevraagd, maar ook echte vakkennis en ervaring. Uniek aan deze opleiding is dat deze voldoet aan de wensen van zowel student als bedrijf. De opleiding is volledig afgestemd op alledaagse werkzaamheden in het landschap en bij de hovenier.

De opleiding vindt niet plaats binnen de muren van een school. De studenten gaan namelijk meteen aan de slag in het echte bedrijfsleven en draaien hier mee in projecten. De samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven krijgt zo een extra impuls.

De opleiding wordt zeer praktisch ingestoken. Lestijden worden zo afgestemd dat theorie-uren niet in drukke periodes bij de bedrijven plaatsvinden. De lessen worden niet alleen verzorgd door docenten van het ORGB, maar ook door de specialisten van de bedrijven. Door de veelzijdigheid in deelnemende bedrijven kunnen alle disciplines zorgvuldig doorgelopen worden.

De eenjarige opleiding is bedoeld voor iedereen die graag buiten wil werken in het groen, maar hiervoor nog niet de juiste kennis en werkervaring heeft. Ook deelnemers van de buitenkrachtbrigade, die IKL afgelopen jaar heeft opgericht, gaan deze opleiding volgen. Alle groenorganisaties zijn lid van InMenz, een coöperatie die mensen helpt bij het vinden van werk. Zo wordt er samen ook invulling gegeven aan social return.

Meer informatie over deze opleiding is in te winnen bij Jaap de Jonge van ORGB, jaap.dejonge@orgb.nl.