Vanaf april tot en met augustus studeert Bos- en Natuurbeheerstudente Karlijn van Laar af bij Stichting IKL. Zij onderzoekt het effect van vrijwilligerswerk in de natuur op de gezondheid door middel van enquêtes.

IKL voelt dat zij al jaren onbewust bijdraagt aan de gezondheid van haar vrijwilligers en hoopt dat dit gevoel ook bewezen kan worden door middel van onderzoek. Dit onderzoek wordt gehouden onder deelnemers aan Vobula-kampeerweken. Zij doen gedurende hun vakantie van een of twee weken elke ochtend vrijwillig natuuronderhoud.

De gezondheid wordt gemeten door de Positieve Gezondheid van de deelnemers te onderzoeken. Positieve Gezondheid is in 2012 na uitgebreid onderzoek bedacht door Machteld Huber en kijkt naar gezondheid op zes dimensies, namelijk: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren (kijk voor meer informatie op iph.nl).

Vobula staat voor Vrijwillig Onderhoud aan Buitenplaatsen en Landschappen en is een stichting die unieke kampeervakanties organiseert in de natuur van Nederland (kijk voor meer informatie op vobula.nl).