Let op..
  • www.ikl-limburg.nl maakt gebruik van zogenaamde 'cookies' om bezoekersstatistieken bij te houden. Deze cookies worden lokaal opgeslagen. Gaat u hiermee akkoord?

28-4-2014

Erfbeplanting: visitekaartje voor bewoners buitengebieden
streekidentiteit-gw-vBoeren, burgers en buitenlui kunnen voor de laatste maal deelnemen aan een campagne voor de aanleg van streekeigen groen op en rond het erf en percelen. De campagne Planten Nu is van toepassing op de buitengebieden van Vaals en Gulpen Wittem. Voor eigenaren met weilanden aan de rand van een dorp of wijk en boeren die hun bedrijfsgebouwen groen en ecologisch willen inrichten is het een hele aantrekkelijke actie.  In feite is het een investering in het behoud en herstel van de identiteit van het landschap.

22-4-2014

Erfbeplanting: visitekaartje voor bewoners buitengebieden
erf-weert-nederweertBoeren, burgers en buitenlui kunnen voor de laatste maal deelnemen aan de actie Planten Nu voor de aanleg van streekeigen groen op en rond hun erf en percelen. De campagne erfbeplantingen is van toepassing op de buitengebieden van Weert en Nederweert. Voor eigenaren met weilanden aan de rand van een dorp of wijk en boeren die hun bedrijfsgebouwen een groen en ecologisch willen inrichten een opmerkeljk aantrekkelijke actie.

17-4-2014

Vrijwillige inzet in vijf Heuvellandgemeenten
geelbuikvuurpad-mark-zekhuIn de Heuvellandgemeenten Gulpen-Wittem, Eijsden-Margraten, Vaals, Simpelveld en Valkenburg worden de komende weken meer dan zestig waterbiotopen ‘zomerklaar gemaakt’ voor het ernstig bedreigde geelbuikvuurpadje.

7-4-2014

Oude ambacht van heggenvlechten

tuunenKomende zaterdag 12 april organiseert de Vogelwerkgroep Bemelen met de stichting IKL een werkdag die in het teken staat van het ‘tuunen’ van hagen. Tuunen is een vorm van heggenvlechten, die vroeger met name in Limburg populair was. Door het verticaal vlechten van dood hout, ontstaat een veekerende vlechtheg. waar kalf, schaap noch kip doorheen kan. 

1 -4-2014

Vier wandeltochten langs de bloesem van Limburg

bloesem2014Komend weekend kunnen wandelliefhebbers de lentekriebels stillen tijdens de BloesemParade. Op zaterdag en zondag starten er vanuit Hoeve Vilterhof in Berg en Terblijt (Valkenburg) diverse gezellige en sportieve wandeltochten.  Net als voorgaande jaren worden weer duizenden wandelaars uit alle windstreken verwacht die gaan voor de tochten van 8, 14, 21, 28 en 42 kilometer.   

Wandelaars kunnen nu werk maken van de eerste voorjaarskilometers langs de pracht en praal van de bloesem. Op zaterdag zijn er routes naar Scheulder, Gulpen en Eys. Op zondag voeren de tochten naar Bemelen en Eckelrade. Op zondag is het op de tocht van acht kilometer gezelligheid troef met diverse boeiende attracties.

24-3-2014

13 Bloesemtochten naar mooiste boomgaarden van het zuiden
bloesemtochten-2014De Zuid-Limburgse hoogstamboomgaarden staan komende zondag, 30 maart centraal tijdens de jaarlijkse bloesemtochten. Belangstellenden kunnen op maar liefst 13 tochten mee met een gids.  Deelnemers krijgen een goed beeld van het belang en de betekenis van de hoogstamboomgaarden in het Limburgse cultuurlandschap. Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg, IKL met steun van velen een grote actie begon gericht op het behoud en herstel van de hoogstamboomgaarden.

24-3-2014

IKL plant hoogstamboomgaard en hagen
bloesemzoom-kapel-thorn-2Bij de Kapel onder de Linden in Thorn plant IKL-Limburg deze week een grote gemengde hoogstamboomgaard en diverse hagen aan. De door een groene mantel van eeuwenoude lindebomen omgeven 17de eeuwse kapel met ‘t Slevruike Onder-de-Linden is al eeuwenlang een belangrijk oriëntatiepunt voor allerlei soorten bezoekers. Met deze investering krijgt het cultuurhistorisch karakter en de landschappelijke attractiviteit van dit pittoresk deel van Thorn nog meer cachet.

15-3-2014

Laatste leefgebied eikelmuis
eikelmuis---maaike-plompIn Eijsden-Margraten, in het laatste leefgebied van de ernstig bedreigde eikelmuis planten medewerkers van IKL-Limburg volgende week twee brede, besdragende struweelhagen aan. De eikelmuis is nagenoeg uit Nederland verdwenen en komt alleen nog in zeer kleine aantallen voor in de omgeving van Rijckholt bij het Savelsbos. De hagen worden door werknemers van de stichitng IKL aangeplant in boomgaarden van de Waterleidingsmaatschappij Limburg (WML).

11-3-2014

Wedstrijd Pomologisch Genootschap Limburg

hgstboom-met-koeienHet Pomologisch Genootschap Limburg (PGL) gaat dit jaar in Noord- en Midden-Limburg op zoek naar de fruitboom van het jaar. Oude markante hoogstamfruitbomen die een sieraad in het landschap zijn. Het PGL roept mensen op om alleenstaande, mooi gevormde fruitbomen aan te dragen die met veel liefde verzorgd zijn. Het gaat het PGL om bomen met een verhaal. Een verhaal van de boom en de mensen die de boom vaak al generaties lang een warm hart toedragen.

10-3-2014

Bescherming  weidevogels Limburg 2013

In Limburg is zaterdagochtend het eerste kievitsei in Limburg gevonden. Kees van der Ham vond het ei in een rabarberveld in Haler.  Daarmee is het weidevogelseizoen weer een feit.  Het eerste ei dit jaar werd op aswoensdag gevonden in de Gelderse gemeente Zaltbommel. Sinds de afgelopen dagen zijn er weer overal in Limburg buitelende kieviten zicht- en hoorbaar. Op 22 maart organiseert IKL-Limburg in Haler (Leudal)  weer een cursus weidevogels. Cursusleider is Kees van der Ham.

Pagina 1 van 27

 

youtube icon