Hallo Daniëlle, wat is eigenlijk het eerste wat jij doet wanneer je de brandnetels weer boven de grond ziet uitkomen?

Ze begroeten en dan opeten!

Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Als ik de eerste brandnetels zie dan pluk ik ze en droog ze om ze te gebruiken als thee of brandnetelstrooisel. Ik maak er pesto van en stop de blaadjes in tempura (soort beignetdeeg in de handel te koop). Ik verwerk ze ook wel eens in pannenkoeken. Lekker man! Je smikkelt ervan alsof je 4 sterrenhapjes opeet. Ik zal je een van mijn recepten geven.

  1. Pluk jonge, verse brandnetels als ze nog geen zaad vormen. Doe niet flauw en bijt op je tanden als ze je prikken.
  2. Blancheer ze 3 minuutjes om het mierenzuur van de blaadjes te krijgen.
  3. Dep ze goed droog.
  4. Doe evenveel vers, jong zevenblad erbij.
  5. Nu nog: 1 deel gemalen Parmezaanse kaas, 2 delen pijnboompitten, 3 delen brandnetel en zevenblad, een beetje peper en zeezout.
  6. Mix alles royaal met olijfolie.

Het wordt nog lekkerder als je alles in een vijzel mengt.

Zonder de kaas bewaar je deze pesto een drietal weken in de koelkast. Met de kaas erin is de bewaartijd korter. Dus: doe de kaas erin net voor je de pesto gebruikt.

kruidenomnibusklein

Recepten zijn afkomstig uit het boek Kruidenomnibus van Daniëlle Houbrechts.