Workshop biomeiler bouwen

Onder leiding van stichting Biomeiler Nederland, stichting IKL, Natuurrijk Limburg en Zilverberg advies
Locatie: Roosevelt Biomassa BV, Valkenburgerweg 85 in Voerendaal

 

zaterdag 12 januari 09.00 – 17.00 uur


Aanmelden: s.nohlmans@ikl-limburg.nl o.v.v.Workshop Biomeiler bouwen of via onderstaand formulier

Op 12 januari bouwen IKL en Natuurrijk Limburg onder leiding van de stichting Biomeiler een biomeiler in Voerendaal. Een biomeiler is een grote composthoop waaruit warmte wordt onttrokken die nuttig wordt gebruikt. Bij deze biomeiler wordt de aftap-warmte gebruikt voor het verwarmen van de woning en het bedrijf van Roosevelt Biomassa.

Het wordt een biomeiler met een doorsnede van 8 meter en ruim 200m3 houtsnippers van snoeisel uit het Limburgs landschapsbeheer. Het maken van een biomeiler sluit aan bij het initiatief van beide organisaties voor het gestructureerd inzamelen en bijeenbrengen van vraag en aanbod van biomassa die vrijkomt bij landschapsbeheer. Beheerders leveren een bijdrage aan de bouw met ruim 10 km heggen- en fruitboomsnoeisel. Snoeihout is namelijk geen afval, maar een prima product waar we energie uit kunnen halen en hoogwaardig compost van kunnen maken.

Wilt u ervaring opdoen met de bouw van een biomeiler?
LET OP: de workshop is vol, aanmelden is niet meer mogelijk!

Meld u dan aan voor de workshop, en bouw mee op de bouwdag. Het aantal plaatsen hiervoor is beperkt, dus wacht niet te lang! De workshop is van 9.00 tot 17.00. Alle benodigde machines, materialen en gereedschappen zijn aanwezig en je hoeft niet sterk te zijn om mee te doen. We beginnen met koffie/thee en er wordt gezorgd voor lunch.

Het is ook mogelijk om alleen een kijkje te nemen tijdens de bouwdag.
Aanmelden is niet nodig. Er zijn mensen om uitleg te geven en u kunt diverse presentatiemomenten bijwonen. Presentaties zijn er om 9.15 uur, 11.00 uur en 14.00 uur, over de  geschiedenis, achtergronden en internationale experimenten met biomeilers, het gestructureerd inzamelen van o.a. heggen- en fruitboomsnoeisel, en het initiatief van IKL en Natuurrijk Limburg om meer te doen met de biomassa die vrijkomt bij het beheer van het Limburgs cultuurlandschap. De presentatie van 9.15 u is eveneens uitleg voor de workshopdeelnemers.

Entree is via de voorkant ofwel de Valkenburgerweg ingang van Roosevelt Biomassa!  (i.v.m. de veiligheid, immers aan de achterzijde zijn de werkzaamheden) Er is parkeergelegenheid.

Aanmelden inzamelen snoeisel

Een moment geduld aub.

Logo Biomeiler      POPIII   zilverberg      logoPL-1

Stichting Biomeiler

Doe mee! Inzamelen snoeisel voor bouw Biomeiler

Als beheerder van heggen en/of hoogstamfruitbomen kunt u – nog steeds – een bijdrage leveren aan de bouw van de eerste Limburgse biomeiler met uw snoeisel.

Tussen 27 december en 10 januari kunt u zelf uw snoeisel brengen naar Roosevelt Biomassa, Valkenburgerweg 85, Voerendaal. Meld u wel even aan via www.ikl-limburg.nl of per mail s.nohlmans@ikl-limburg.nl o.v.v. snoeisel biomeiler.

Wilt u komend winterseizoen 2018-2019 met uw snoeisel bijdragen?, dan kunt u dat alvast aangeven. We verwachten namelijk dat er meer biomeilers volgen.

Heeft u zich aangemeld, dan krijgt u als eigenaar toegang tot beheerprogramma Beheer en Onderhoud Op Maat. Voor het gestructureerd inzamelen is een app ontwikkeld bij beheerprogramma BOOM. Daarmee kunnen eigenaren samenwerken voor een ‘project’ om iets met de biomassa te doen. De Biomeiler is het eerste project. U kunt dan meedoen met de proef. En in de app aangeven van welke heggen en wanneer het snoeisel klaarligt. U ontvangt instructies.