Bijenhouden, waarom doe je dat?

Vroeger werden mensen imker om met honing geld te verdienen. Maar nu is dat anders, tegenwoordig gaan de meeste mensen bijenhouden omdat die zo fascinerend zijn. Kijken hoe ze druk aan- en afvliegen bij hun kast verveelt nooit. Als u geïnteresseerd bent in het leven van bijen en geboeid wordt door bloemen en planten in uw eigen omgeving of van honing houdt is het houden van bijen ook voor u een hobby die u dichter bij de natuur kan brengen. Wist u dat bijen, omdat ze bloemen bezoeken voor nectar en stuifmeel, een vitale rol spelen bij het behoud van de biodiversiteit door het bestuiven van in het wild levende bloemen en vele landbouwgewassen (Geen Bijen Geen Fruit). Misschien heeft u wel eens gedacht om bijen te gaan houden, nu bestaat de kans om het echt te gaan doen.

Hoe word je imker?

Heel eenvoudig, door bijen te gaan houden. Maar hoe kom je aan bijen? Kun je die in elke tuin kwijt? Bijen steken toch? Of steken ze hun eigen imker niet omdat ze die kennen? Je kan leren bijen zo te behandelen dat het volk niet onrustig of agressief wordt. Je kan ze gewoon over je hand laten lopen!

Bijenhouders vereniging Roer- en Leudal zal in 2019 wederom een basiscursus bijenhouden organiseren. Het doel van deze cursus is om mensen, die geïnteresseerd zijn in honingbijen, de basis te geven verantwoord met bijenvolken om te gaan en deze vakbekwaam te behandelen.

Voor de start van de cursus zal er op donderdag 14 februari 2019 20:00 uur  een informatieavond gegeven worden in het Bezoekerscentrum Leudal. De cursus bestaat uit 4 theorielessen en 12 praktijklessen.

De theorielessen in het Bezoekerscentrum Leudal te Haelen (op donderdagavond) starten omstreeks begin/half maart. De praktijklessen worden gegeven vanaf eind maart tot eind augustus, op zaterdag van 10.00 tot ca. 13.00 uur op Kasteel Aerwinkel te Posterholt. In de praktijklessen leer je hoe een bijenvolk zich in de loop van het jaar ontwikkeld, en hoe de imker daarop moet reageren. De cursus zal worden afgesloten met een examen en het diploma Basiscursus bijenhouden.

De kosten van de cursus bedragen € 200-, in dit bedrag zit tevens het lidmaatschap 2019 van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging, het blad Bijenhouden, het cursusboek en een bijenvolkje (zonder kast). Tevens krijgt u een ervaren imker als mentor toegewezen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Jan Slots tel. 0475-452190 (ImkersRoerenLeudal@gmail.com.