IKL helpt eigenaren met:

Wat is uw landschapsdroom?

Droomt u van een mooie en groene leefomgeving? Is het dorpspark toe aan een opknapbeurt? Wilt u passende historische erfbeplanting rond uw boerenerf? Of samen met buurtbewoners de dorpsboomgaard herstellen? Neem dan het heft in eigen hand en stuur uw droom in naar ikl@ikl-limburg.nl. Wie weet kan IKL samen met u uw landschapdroom uit laten komen. Op zoek naar inspiratie? Kijk dan op http://www.landschapsdromen.nl/

Nieuwsbrief van IKL

Deze nieuwsbrief bevat alle informatie op het gebied van hoogstamfruitbomen, soortenbescherming, cultuurhistorie, landschapsbeheer, vrijwilligerswerk, nieuwe projecten en nog véél meer! Meld u nu aan en ontvang onderhoudstips, nieuws en informatie over activiteiten en cursussen.

Een moment geduld aub.

Archief hoogstamnieuwsbrieven

Subsidieregelingen voor het landschap

Hoe kunt u de omgeving rond uw huis of boerderij mooier maken met streekeigen beplanting? Zijn er in uw gebied subsidiemogelijkheden voor de aanleg van bloemrijke randen of een hoogstamboomgaard? Is uw locatie geschikt voor de aanleg van een kikkerpoel? IKL kan u voorzien van advies op het gebied van inrichting en subsidiemogelijkheden.

Actuele regelingen van IKL

Aanplantregeling 2019

Subsidieregeling Leader (Zuid-Limburg)

Subsidieregeling solitaire bomen Leudal
Deze regeling is tijdelijk gesloten. Wilt u gebruik maken van deze regeling, neem dan contact met ons op

Aanmeldformulier collectief Natuurrijk Limburg en IKL

Subsidieregeling klein Limburgs erfgoed

Ervaringen

“Hoeve en landerijen, in totaal zes hectare, zijn al sinds 1740 in bezit van onze familie . Ik ben de zevende erfgenaam op rij. Dankzij hulp van stichting IKL hebben we oude landschapselementen hersteld en heeft het complex de status landgoed gekregen.  De nieuwe status biedt belastingvoordelen voor onze familie. Een win-win dus voor natuur en onszelf.”

Har Janssen

Eigenaar, NSW Landgoed

“Met maar liefst 70 mensen uit de buurt en IKL hebben we een pluk- en beleefweide ingericht aan de Grachtweg in Voerendaal. In de weide hebben we fruitbomen geplant en een smulhaag. Kinderen mogen hier ravotten en hutten bouwen. De buurt kan hier een barbecue organiseren. De weide is een ontmoetingsplek voor de buurt en heeft een aantrekkingskracht op de natuur.”

Wiel Meurs

Secretaris, Buurtvereniging Kundesj heem

“Achter het erf hebben we dankzij subsidie een hoogstamboomgaard aangeplant met oude rassen. Nu kunnen wij smullen van appels, kersen en peren en genieten van de vogels die op het fruit afkomen. Bij  IKL hebben we een snoeicursus gevolgd zodat we beter weten hoe de bomen moeten onderhouden”.

Eigenaar

Projecten

Nieuw NSW landgoed biedt eigenaar belastingvoordelen

In opdracht voor de familie Janssen heeft IKL een landschapsplan opgesteld die voldeed aan de eisen voor de natuurschoonwet. Dankzij dit plan kreeg het landgoed in 2013 de NSW landgoed status wat de familie belastingvoordelen biedt. Één van de belangrijkste richtlijnen is dat het terrein voor 1/3  beplant is met houtopstand (bos, bomen, struiken).  Bij de inrichting hebben we rekening gehouden met het natuurlijke en historische karakter van het landschap.

Ter nagedachtenis aan Ada

De wens van Ada Harmsen was om een fruitgaard aan te leggen waarvan wandelaars en omwonenden konden genieten. Na haar overlijden heeft haar man deze wens uit laten komen. Familie, vrienden en omwonenden hebben samen de fruitbomen geplant achter de kapel in Venzelderheide. Na de aanleg hebben zij een hoogstambrigade gevormd die het beheer van deze boomgaard en ook andere in de buurt onder begeleiding van IKL uitvoeren.

Historische vakwerkboerderij krijgt een passend groen jasje

Op een mooie plek aan de zuidrand van Mechelen ligt de historische vakwerkboerderij van de familie Slenter. In 2013 is de huisweide hiervan weer opnieuw ingeplant met streekeigen hoogstamfruitbomen en een haag rondom. De oude van dagen uit Mechelen vinden in deze boerderij hun dagbesteding en zijn in hus sas met de bomen die hen doet denken aan vroeger. Appels als sterappels, bellefleuren en goudrenetten groeien en bloeien rond de boerderij.